oktober 1, 2015

Na Konjiškem vedno več krvodajalcev

Da je krvodajalstvo plemenito, se na Konjiškem še kako dobro zavedajo. To življenjsko pomembno tekočino je letos darovalo skoraj 1800 občanov, kar je največ v zadnjih letih.

Tudi na Konjiškem ima krvodajalstvo dolgoletno tradicijo, udeležba na krvodajalskih akcijah se iz leta v leto povečuje.

Kri rešuje življenje
Le koliko so jih rešili darovalci s širšega Konjiškega? Sezona letošnjih krvodajalskih akcij je končana. Konjiško območno združenje Rdečega križa jih je v Vitanju, Zrečah, Slovenskih Konjicah in Ločah čez leto organiziralo dvanajst. Po besedah sekretarke Renate Gabrovec je kri darovalo 1796 ljudi, kar je 43 več kot lani. Zadnje krvodajalske akcije so organizirali pred dnevi. "V Ločah je kri daroval 101 občan, v Vitanju 104, v Slovenskih Konjicah se je krvodajalske akcije udeležilo 358 krvodajalcev in v Zrečah 222. Z odzivom smo zelo zadovoljni," poudarja Gabrovčeva. Spodbuden je tudi podatek, da se povečuje število tistih, ki kri darujejo prvič, letos je bilo takšnih 62, lani 51.

Kdo so rekorderji?
Anton Ravnjak iz Zreč je kri daroval 100-krat. Leta 2007, ko je dopolnil 65 let, je zaključil udeležbo na krvodajalskih akcijah. Še vedno pa na krvodajalske akcije redno prihaja Cvetko Jeseničnik iz Vitanja, doslej je kri daroval 82-krat. Med krvodajalkami na območju konjiškega območnega združenja pa je "rekorderka" Svetlana Andonovska iz Slovenskih Konjic.

Naslednje povabilo januarja
Ljudje pa se hitro odzovejo tudi, ko se poveča povpraševanje po določeni krvni skupini. "Dvakrat so letos v Zrečah in Ločah pozvali k darovanju določenega tipa krvi. Le nekaj telefonskih klicev je zadostovalo, da so ljudje prišli in darovali kri," z zadovoljstvom navaja Renata Gabrovec. Kri posredujejo Zavodu za transfuzijsko medicino Ljubljana, Univerzitetnemu kliničnemu centru Maribor in celjski transfuziji. Prebivalce s Konjiškega bodo na krvodajalsko akcijo znova povabili naslednje leto, 7. januarja bo v prostorih Osnovne šole Loče. (BF)