maj 10, 2018

Na Lent se vrača plavajoči oder

Začetek poletja v Mariboru bo tudi letos zaznamoval Festival Lent. Marsikoga bo najbolj razveselilo, da se znova vrača znameniti plavajoči oder na Dravi. In kaj vse se bo dogajalo med 22. in 30. junijem?

Organizatorji - glavni je Narodni dom Maribor - na Festivalu Lent tudi letos obljubljajo veliko zabave. (Foto: FB Festival Lent)

Labodje jezero, 100 violin in muzika na cesti
Organizatorji Festivala Lent, ki bo letos že 26., so podrobnosti predstavili na včerajšnji novinarski konferenci. Kot je že tradicija, bo v ospredju glasba. Obetajo se koncerti številnih znanih imen in skupin, med drugim bodo nastopili Plavi orkestar, Vlado Kreslin, Đorđe Balašević, Katalena, Pankrti … Kot enega od vrhuncev napovedujejo nastop največjega romskega korpusa na svetu, Romskega simfoničnega orkestra iz Budimpešte, ko bo skupaj zadonelo kar sto violin. Prvo dejanje na znamenitem plavajočem odru na Dravi bo sicer nastop baletnikov SNG Maribor z baletom Labodje jezero, seveda pa Lenta tudi letos ne bo brez jubilejnega, že 30. Folkarta, festivala folklornih skupin iz vsega sveta. Z glasbo je povezana tudi ena od novosti letošnjega Festivala Lent. To bo koncertno dogajanje, ki so mu nadeli ime Pozor! Muzika na cesti! Na ulicah in trgih bodo ulični koncertni nastopi, prijave glasbenikov in skupin že zbirajo.

Stari običaji in obrti
Lent poleg glasbe prinaša še ostalo bogato dogajanje za različne okuse in vse generacije. Obetajo se gledališke predstave, najrazličnejše delavnice, razstave, Art Kamp in kulinarično razvajanje. V letu evropske kulturne dediščine bodo sicer posebno pozornost posvetili pozabljenim običajem in tradicionalnim rokodelskim obrtem. Pa tudi veličastna sobotna ognjemeta obljubljajo. Podroben program, prizorišča in cene vstopnic Festivala Lent najdete TUKAJ. (AD)