november 10, 2017

Na lestvici najbogatejših tudi podjetniki iz naših krajev

Med najbogatejšimi Slovenci so tudi podjetniki  iz naših krajev. Na lestvico revije Manager 100 najbogatejših se je med Štajerci najviše uvrstil Franc Jager. Vrednost njegovega trgovskega podjetja so ocenili na 71 milijonov evrov. Jager je bil na lestvici 14. tudi lani.

Na letošnji Managerjevi lestvici 100 najbogatejših najdemo 7 Štajercev.

Albreht, Varga, Pfajfar, Ofentavšek, Pišek in Čokl
Na 31. mestu najdemo še eno premožno družino. To je družina Albreht, ki ima v lasti Zlatarno Celje oziroma 37 milijonov evrov. Na lestvici ostaja Zoltan Varga, ki je otroštvo preživel v Zrečah. Njegovo premoženje je ovrednoteno na 32 milijonov evrov kar je skoraj tretjino manj kot lani. Tako je Varga letos pristal na 44. mestu. Lastnika celjskega podjetja Inpos Ivan in Tatjana Pfajfar sta z dobrimi 26 milijoni na 61. mestu. Na repu stoterice najbogatejših Slovencev pa najdemo še tri uspešne Štajerce. Tone Ofentavšek iz Tepanja pri Slovenskih Konjicah. Je lastnik podjetja Oplast, njegovo premoženje so v uredništvu revija Manager ocenili na 22 milijonov evrov, kar je letos zadoščalo za uvrstitev na 92. mesto. Tik za njim je Franc Pišek iz Šmarja pri Jelšah, ki vodi uspešno podjetje Vitli Krpan. Na 98. mestu pa je približno 20 milijonov "težek" Jernej Čokl, ki ima v enem najuspešnejših slovenskih izvoznikov - slovenjebistriškem Impolu - največji lastniški delež.44Letošnje

Presenečenj lastnika borze kriptovalut
Na prvem mestu tudi letos ostajata zakonca Iza in Samo Login, do januarja letos 60-odstotna lastnika podjetja Outfit7, ki ga je kupil kitajski United Luck Group Holdings za milijardo dolarjev. Njuno premoženje, 689 milijonov evrov, pa je seštevek njunega dela kupnina in prejetih dividend. Največje presenečenje letošnje lestvice pa sta še ne 30-letna Damijan Merlak in Nejc Kodrič, ustanovitelja in vsak po 32-odstotna lastnika borze kriptovalut Bitstamp. S 122 oziroma 112 milijonov evrov ocenjenega premoženja sta se uvrstila na 6. in 8. mesto. (BF)