september 4, 2017

Na Lopati tokrat skovali medalji srebrnega leska

V zgodovino slovenskega juda se je zapisal nov uspeh. Zanj so znova poskrbeli v celjski kovačnici medalj, v judo klubu Sankaku na Lopati. Med nosilce medalj s svetovnih prvenstev se je vpisal Mihael Žgank, ki je prav tako kot Tina Trstenjak iz Budimpešte prinesel srebrno odličje.

Tina Trstenjak in Mihael Žgank sta s svojima srebrnima medaljama dopolnila bogato zbirko odličij, ki so jih osvojili judoisti celjskega judo kluba Sankaku. (Foto: Radio Štajerski val)

„Tudi v moški konkurenci smo velesila“
„Mogoče so bili nekateri malo presenečeni, ampak v moški konkurenci smo prav tako velesila. Imamo Adriana Gomboca, Rokija Drakšiča in Mihaela Žganka, imamo še polno mladih, ki ustvarjajo zdaj in še bodo. Včasih nam očitajo, da delamo samo z ženskami, pa ni tako. Takoj po olimpijadi smo v ospredje dali Adriana in Mihata, pa še več jih bomo in tako naprej in naprej ... To je kot ena tovarna in če bi v drugih športih delali tako, upam, da bi dosegali iste rezultate,“ je o zgodovinskem uspehu v moškem članskem judu na svetovnih prvenstvih povedal trener Marjan Fabjan. Mladi Migojničan Mihael Žgank, ki takoj po osvojeni medalji ni skrival veselja, je po nekaj prespanih nočeh še vedno navdušen: „Moški še nismo imeli neke večje medalje in to je bil moj cilj, ki sem si ga postavil že dolgo časa nazaj. To je, da bi bil prvi moški, ki bi dosegel takšno medaljo in to mi je v Budimpešti tudi uspelo. Zdaj sledi počitek, potem pa novim ciljem naproti.“

Tina dopolnila zbirko
Tina Trstenjak, ki je zadnja leta že navajena stati na stopničkah in prejemati čestitke ob osvojenih medaljah, je z uspehom, kljub manjšemu razočaranju, zadovoljna: „Sem zelo vesela te medalje. Zahvala gre vsem v klubu, še posebej trenerju Marjanu Fabjanu, brez njih mi ne bi uspelo. Zdaj bom malo počivala in sanirala poškodbo, potem pa naprej.“ 27-letna Trstenjakova je s srebrno medaljo iz Budimpešte dopolnila zlato iz svetovnega prvenstva v Astani leta 2015 in bron iz Čeljabinska leto pred tem.

Judo na zastavi celjske krajevne skupnosti
Celjani, še zlasti pa sokrajani v krajevni skupnosti Ostrožno, kamor spada tudi Lopata, so na uspehe Fabjanovih varovancev zelo ponosni. Ob krajevnem prazniku, ki so ga obeležili minulo soboto, so se jim poklonili na prav poseben način. Uspehi judoistov so odslej ovekovečeni na novi zastavi krajevne skupnosti. Na rumeno-modri podlagi, ki sta barvi Celja, so štiri zvezde, pet olimpijskih krogov in olimpijska bakla. Zvezde predstavljajo štiri judoistke Urško Žolnir, Tino Trstenjak, Anemari Velenšek in Lucijo Polavder, ki so na olimpijskih igrah skupaj osvojile pet olimpijskih medalj. Trenerju Marjanu Fabjanu ter svetovnima podprvakoma Tini Trstenjak in Mihaelu Žganku prisluhnite še v spodnjih posnetkih. (NS)

Galerija slik

Datoteke

MARJAN FABJAN

TINA TRSTENJAK

MIHAEL ŽGANK