september 13, 2018

Na MOS-u o energetski učinkovitosti

Govorci na mednarodni konferenci o energetski učinkovitosti na celjskem MOS-u so izpostavili nujnost energetske obnove javnih zgradb, zmanjšanja okoljskih obremenitev in porabe naravnih virov ter predstavili nekatere inovativne pristope in tehnologije za trajnostne energetske rešitve.

Predavatelji CLEAN konference (z leve): Janez Gorenšek, Robert Drobnič, Darja Piciga, Jurij Stritih, Iva Zorenč (gostiteljica), Jernej Stritih, Sašo Mozgan, Sandi Marzidošek, Cveto Fendre.

Mednarodno konferenco o energetski učinkovitosti je v okviru spremljajočih dogodkov organizirala Razvojna agencija Savinjske regije - RASR, ki je projektna partnerica v transnacionalnem evropskem projektu CLEAN iz programa Interreg Europe. V projektu sodeluje 9 partnerjev iz različnih evropskih držav, skupni izziv vseh sodelujočih držav pa je izboljšanje energetske učinkovitosti javnih zgradb, s pomočjo mednarodnega sodelovanja in izmenjave dobrih praks. Starejše javne zgradbe so namreč zelo potratne in v Evropi predstavljajo kar 40 % celotne porabe energije.
 
Iva Zorenč, direktorica Razvojne agencije Savinjske regije o cillju projekta CLEAN, ki ga financira Evropski regionalni razvojni sklad. 

»Če bi celotno človeštvo živelo na način, kot v Evropi živimo danes, bi potrebovali 2,8 planeta Zemlje.«

Mednarodni projekti pomenijo več sinergije
Dr. Robert Drobnič
, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, je izpostavil, da si želijo čim več takšnih projektov, ki preseganje lokalne cilje in interese ter z usklajevanjem državnih politik dosegajo večje sinergije. Slovenija se sicer uvršča med države, ki imajo najlepše ohranjeno naravno okolje, po drugi strani pa smo pri obremenitvah okolja z intenzivnim porabljanjem različnih materialov in izpusti toplogrednih plinov v okolje, med tistimi razvitimi narodi, ki s svojim načinom življenja najbolj obremenjujemo okolje. 

Blaginja, ob hkratnem zmanjševanju obremenitev okolja
»Strateška usmeritev Slovenije je blaginja, kakovostno življenje za vse, ob hkratnem zmanjševanju obremenitev okolja in zmanjševanju našega okoljskega odtisa. Če bi celotno človeštvo živelo na način, kot v Evropi živimo danes, bi potrebovali 2,8 planeta Zemlje,« je na mednarodni konferenci izpostavila dr. Darja Piciga z Ministrstva za okolje in prostor RS. Zato je zelo pomembno, da se čimprej naučimo, kako z okolju prijaznimi rešitvami ohranjati našo razvitost, naš standard, a po drugi strani poskrbeti za naravno okolje. Eden od odgovorov na to je tudi projekt CLEAN in številni drugi projekti, ki v lokalnih okoljih že tečejo.

Udeleženci konference CLEAN na strokovni ekskurziji dobrih praks v Velenju

Obnova javnih stavb ena od prioritet razvojnega programa Savinske regije
Mag. Branko Kidrič
, predsednik Razvojnega sveta Savinjske regije, je dejal, da se v lokalnih skupnostih v sodelovanju z gospodarstvom v zadnjih letih načrtno lotevajo energetskih obnov javnih stavb.
 
Branko Kidrič o investicijah v energetsko prenovo javnih stavb v Savinjski regiji.

Tudi župan MO Celje Bojan Šrot je izpostavil, da v mestu pravkar izvajajo več projektov energetske sanacije potratnih starejših javnih stavb, nekatere tudi s pomočjo javno – zasebnega partnerstva in kohezijskih sredstev. "Novo, energetsko učinkovito preobleko bo kmalu dobil tudi znameniti Celjski dom," je še dodal Šrot.

Bomo v prihodnje gradili hiše iz gliv? 
Eden od novih inovativnih materialov v gradnji so zagotovo glive oziroma njihove vegetativne oblike ter substrat, ki ga je v naravi v obilju, vendar je še premalo raziskan. S pomočjo posebnih postopkov obdelave z glivami les, sekanci, slama, vlakna kulturnih rastlin in micelij tvorijo nove biokompozitne materiale s popolnoma novimi lastnostmi. Ti materiali so visoko izolativni, občutno manj gorljivi in po koncu predvidene rabe biorazgradljivi. O inovativni bioizolaciji iz micelijskih izolacijskih plošč je predaval Janez Gorenšek z Inštituta za aplikativno mikologijo in biotehnologijo.

Šolski center Velenje kot primer pametne energetske prenove
Gostje in partnerji CLEAN iz tujine so si v organizaciji RASR po konferenci ogledali še primer dobre prakse učinkovite energetske sanacije v Velenju. Obiskali so Šolski center Velenje in Medpodjetniški izobraževalni center v Velenju, ki ju odlikuje učinkovito in pametno energetsko upravljanje.

Miran Papež s Šolskega centra Velenje o pametnem modelu energetskega upravljanja, ki so vzpostavili na Šolskem centru Velenje. 

Zaključek konference je, da smo v Sloveniji z dosedanjimi aktivnostmi že veliko prispevali k temu, da se znižuje naš ogljični in posledično tudi okoljski odtis, veliko dela pa nas še čaka. Darja Piciga je izpostavila, da je Savinjska regija v slovenskem merilu na tem področju zelo napredna in proaktivna in zato tudi model Integralne zelene regije, ki ga razvijajo na Ministrstvu za okolje in prostor, v okviru državljanske pobude za Integralno zeleno Slovenijo. Pri projektu aktivno sodeluje tudi Razvojna agencija Savinjske regije RASR.
Vse prezentacije predavateljev na konferenci najdete TUKAJ.
PROMOCIJSKA VSEBINA

»V okviru pobude za Integralno zeleno Slovenijo se zavzemamo za nov gospodarski in družbeni model razvoja s poudarkom na etičnem, moralnem jedru, spodbujanju različnih ekonomskih pristopov in na pametni integraciji ukrepov za trajnostni razvoj. Zgledi za tak model razvoja obstajajo tako v svetu kot pri nas - slednje odkrivamo in povezujemo.« 

Galerija slik

Datoteke

Darja Piciga o strateški usmeritvi Slovenije na energetskem področju

Darja Piciga o sistemskem financiranju inovacij in novih virih financiranja

Miran Papež Šolski center Velenje o energetski učinkovitosti stavbe

Branko Kidrič o energetskih prenovah v Savinjski regiji

Iva Zorenč o ciljih projekta CLEAN_Interreg Europe

Iva Zorenč o aktivnostih in vključenosti RASR v projektu CLEAN