junij 29, 2020

Na motorju naj bo prioriteta skrb za varnost!

Policisti so začeli akcijo za večjo varnost motoristov. Namen je opozoriti, naj ne precenjujejo svojih sposobnosti, jih osveščati o odgovorni in preudarni vožnji, pa tudi o pomenu samozaščitnega vedenja. Do 12. julija bodo izvajali poostren nadzor predvsem na cestah, ki so pri motoristih že tradicionalno najbolj priljubljene.

Motoristi so posebej ogroženi v prometu, za svojo varnost lahko v prvi vrsti največ naredijo sami. (Foto: Pixabay)

Po svojih sposobnostih in s primerno opremo
V poletnih mescih je na cestah še več voznikov enoslednih vozilih kot sicer. Motoristi morajo biti pozorni na več stvari sočasno, za vožnjo pa so prav tako potrebne tudi različne spretnosti ter psihofizična pripravljenost. Na zbranost in stopnjo utrujenosti v poletnih časi vplivajo tudi visoke temperature. Preden se odpravite na pot, policisti tako svetujejo, da se prepričate, da je motor tehnično brezhiben. Pomembna je tudi dobra zaščitna oprema, v katero sodijo zaščitna čelada, kombinezon, ščitnik za hrbtenico, škornji ter rokavice. Za hitrejšo in lažjo opaznost v prometu je boljše, če je oprema v živahnih in opaznih barvah. Pomembno je, da ne precenjujete svojih lastnih sposobnosti ne glede na vaše lastne izkušnje in upoštevate cestne predpise in hitrost prilagodite razmeram na cesti.

„Poskrbijo naj za ustrezno načrtovanje postankov na poti, saj daljše vožnje še zdaleč ni pametno odpeljati brez odmora, v poletni vročini pa ne pozabite niti na pitje zadostnih količin vode. Alkohol in droge ne sodijo v promet!“ opozarja Generalna policijska uprava, ki tudi ostale udeležence v prometu poziva, da so posebej pozorni na motoriste, pozorno je treba spremljati promet, tudi v vzvratnem in stranskih ogledalih, pred vsakim premikom vozila pa morajo preveriti t. i. mrtvi kot.

Letos umrlo že 10 motoristov
Letos so policisti v Sloveniji sicer zabeležili 260 prometnih nesreč z udeležbo motoristov, v katerih je umrlo deset voznikov. Najpogostejša vzroka sta bila prehitra vožnja in nepravilno prehitevanje. (EŠ)