april 2, 2019

Na ogled svetovni dosežki industrije

Čez teden dni bo na celjskem sejmišču vrata odprl Mednarodni industrijski sejem z rekordno udeležbo podjetij. 700 razstavljavcev iz 32 držav bo sejemsko prizorišče zapolnilo do zadnjega kotička, javnosti pa prvič predstavilo kar 100 tehnoloških novosti s področij orodjarstva, strojegradnje, varjenja in rezanja. 

Spoznali boste lahko programabilnega humanoidnega robota Blue NOA Evolution. Na Japonskem že marsikomu pomaga pri gospodinjskih opravilih, kaj pa pri nas? Odgovore boste slišali na sejmu.

Prihodnost so roboti
Svetovne novosti in mednarodni strokovnjaki s sveta industrije bodo krojili pestro dogajanje na celjskem sejmišču od 9. do 12. aprila. Mednarodni industrijski sejem je prerasel v drugi najpomembnejši sejem družbe Celjski sejem, saj se po prihodkih približuje MOS-u. Izvršni direktor Celjskega sejma Robert Otorepec napoveduje predstavitev 900 blagovnih znamk s celega sveta:

Prihodnost industrije in družbe bo močno povezana z roboti, in to ne le v industriji. Roboti nam bodo bližje na več področjih, zato bo revija IRT3000 na sejmu predstavila 60 cm visokega programabilnega humanoidnega robota Blue NAO Evolution, ki ga je donirala Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru. Humanoidni roboti že postajajo del človekovega vsakdana, še posebej na Japonskem, kjer se starostna struktura ljudi drastično zvišuje in roboti postajajo dobrodošla pomoč pri vsakdanjih opravilih. Pri nas pa so roboti za zdaj najpogosteje prisotni v avtomobilski industriji. Sice pa si boste na sejmu lahko ogledali tudi največje varilne klešče na svetu. Po besedah vodje sejma Katje Goršek dogodka ne smete prezreti vsi tisti, ki želite slediti najnovejšim trendom v industriji:

Prihodnja sreda bo Dan varilne tehnike, v ospredju bodo specalne industrijske aplikacije, ko se bodo vrstila predavanja priznanih strokovnjakov in se zaključila z okroglo mizo. Osrednji govorec letošnjega sejma bo Tomas Ibler, strokovnjak na področju avtomatizacije in robotike z japonskega robotskega velikana Fanuc. (BF)