november 29, 2017

Na Ponikvi prostovoljci Karitas iz vse Slovenije

Ponikva pri Šentjurju je gostila tradicionalno srečanje prostovoljcev in podpornikov ob tednu Karitas. Letošnje geslo je „Kje sem doma?“. Nocoj bo v Celju še dobrodelni Klic dobrote, na katerem bodo zbirali prispevke za pomoč ljudem v stiski.

Cerkev Sv. Martina na Ponikvi premajhna za vse obiskovalce in podpornike Karitas-a.

Dom naj bo kraj topline
V tednu Karitas smo in osrednja dogodka sta že tradicionalno prav v naših krajih. Dopoldne so se na Ponikvi pri Šentjurju zbrali prostovoljci te humanitarne organizacije iz vseh koncev države. Predsednik Slovenske karitas, msgr. Alojzij Cvikl je daroval mašo v župnijski cerkvi Svetega Martina. Izpostavil je letošnje sporočilo Tedna Karitasa - "Kje sem doma?". „Vsakdo od nas hrepeni po domu, najgloblje hrepenenje vsakega od nas je biti sprejet, biti potrjen takšen kot si, v dobrem in slabem. Dom je kraj, kjer si sprejet z ljubeznijo, je kraj kjer lahko rastemo in zorimo,“ je dejal Cvikl in poudaril, da je veliko domov ogroženih, ne samo zaradi materialne temveč tudi duhovne stiske ljudi.

Največ stisk med mladimi in starejšimi
Slovenija je država, v kateri se razkorak med bogatimi in revnimi povečuje, stisk med ljudmi je tako vsako leto več, opažajo v Karitasu. „Na eni strani vse bolj narašča stiska mladih, ki so polni energije in elana, vendar pa se zaradi pomanjkanja zaposlitev nimajo možnosti izkazati. Na drugi strani je veliko stisk tudi med starejšimi, tistimi, ki so vezani na manjšo pokojnino, starejše pogosto spremlja tudi osamljenost in zapuščenost,“ ocenjuje Cvikl. Zato upa, da bo nocojšnji dobrodelni koncert Klic dobrote, ki ga organizirajo v celjski dvorani Golovec, prinesel žarek upanja in tudi konkretno materialno pomoč. Lani so s prostovoljnimi prispevki zbrali skoraj 135 tisoč evrov in pomagali okoli 20 tisoč ljudem. Msgr. Alojziju Cviklu in vtisom prostovoljcev lahko podrobneje prisluhnete v spodnjih posnetkih.  (tekst: SP, foto: Marko Lesnika)

Galerija slik

Datoteke

Alojzij Cvikl o sporočilu Tedna Karitas „Kjer je dom“

Prostovoljci o obisku Ponikve