marec 23, 2016

Na Slovenjebistriškem bi obujali pohorske bajke

Na Slovenjebistriškem želijo z evropskim denarjem uresničiti dve zamisli, s katerima bi popestrili turistično ponudbo. Radi bo obudili spomin na bajke Pohorja in uredili tematsko pohodniško pot od Bistriškega gradu do Črnega jezera.

Skozi Bistriški vintgar bi vodila nova tematska pohodniška pot vse do Črnega jezera.

Od Bistriškega gradu do Črnega jezera
Gre za projekta s področja trajnostnega turizma. Razvojno-informacijski center Slovenska Bistrica ju je zasnoval v sodelovanju s Hrvati in ju prijavil na razpis v novi evropski finančni perspektivi. Po besedah direktorice RIC-a Monike Kirbiš Rojs imajo čezmejni projekti več možnosti za uspeh na evropskih razpisih. "Zato smo se povezali s Krapino, Vrsarjem in naravnim Parkom Žumberak na hrvaški strani, sicer pa sta naša partnerja še Zavod za turizem Maribor in Zavod za varstvo narave." Evropa favorizira projekte s področja trajnostnega turizma. "Naša pohodniška tematska pot ustreza tudi temu kriteriju. Vodila bi od Bistriškega gradu, mimo Bistriškega vintgarja, čez Tri kralje do Črnega jezera," pojasnjuje Kirbiš-Rojseva. Bistriški vintgar sodi pod Naturo 2000, kar je dodaten plus pri odločanju o finančni podpori.

Živa coprnija
Tak je naslov projekta, ki ge je RIC prav tako pripravil s Hrvati in ga želi uresničiti z evropskim denarjem. Rdečo nit predstavlja obujanje bajeslovne kulturne dediščine Pohorja in hrvaške Istre. RIC se je povezal s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti, založbo Beletrina, z Etnografskim muzejem Istre in hrvaško nevladno organizacijo Val kulture. Gre za izviren koncept turistične ponudbe. Ali ga bodo kot takšnega prepoznali tudi tisti, ki odločajo o tem, kateremu projektu zagotoviti finančno podporo, pa naj bi bilo znano do poletja. Konkurenca je neizprosna. Za evropski denar se na t.i. razpisu čezmejnega sodelovanja poteguje kar 91 projektov iz Slovenije. (BF)