julij 17, 2017

Na Slovenjebistriškem popisujejo škodo po neurju

Slovenjebistriška občina še vedno zbira podatke o škodi, ki jo je povzročilo nedavno neurje s točo. Rastline so marsikje poškodovane tudi do 90-odstotno, najbolj vrtnine, buče, koruza in žito, pa tudi vinogradi in sadovnjaki. Država sklepa o popisu škode še ni izdala.

Pridelovalci buč bodo letos ponekod brez pridelka.

Pridelka bo manj
Kmetje, ki so utrpeli škodo na objektih in kmetijskih površinah, lahko osnovne podatke o škodi prijavijo v sprejemni pisarni občine Slovenska Bistrica, in sicer na telefon ali po elektronski pošti. Po prvih ocenah je škode najmanj za devet milijonov, od tega za kar za osem milijonov na kmetijskih površinah. Kot je po terenskih ogledih tega območja povedala Marija Kresnik, vodja kmetijsko-svetovalne službe na območni enoti KGZ Slovenska Bistrica, je poškodovano vse, kar je na prostem. "Od vrtnin je uničeno vse, kar je zunaj, od poljščin so najbolj poškodovane buče, ponekod so povsem uničene, toča je hudo sklestila žita in koruzo. Hudo poškodovani so tudi trajni nasadi - vinogradi in visokodebelni sadovnjaki, kjer bodo kmetje posledice neurja čutili tudi v prihodnjih letih," razlaga Kresnikova.

… in bo manj kakovosten
Pridelka ne samo, da bo manj, temveč bo tudi manj kakovosten. "To bo najbolj vidno jeseni. Takrat bo bolj jasno, kakšne bodo posledice polomljene koruze, slabše fotosinteze in manjše listne mase. Tudi bolezni se lahko pojavijo, kar bo stroške pridelave še povečalo, kakovost pa zmanjšalo. Prav tako je lahko vprašljiva sama kakovost krme za živali, tudi manj je bo, zato bodo morali kmetje po žitih posejati še kakšen dosevek, ki ga bodo imeli spomladi kot krmo za govedo," še pojasnjuje Kresnikova in dodaja, da so v neurju poškodovane rastline zdaj dovzetnejše tudi za razne bolezni. "Pri koruzi nam ne preostane drugega kot da počakamo do jeseni, pri bučah ali vrtninah pa je zaželjeno, da jih poškropimo z aminokislinami oz. krepilci odpornosti, da si bodo rastline rane čimprej zacelile, si opomogle in nam dale še kakšen pridelek." Zato prizadete kmete vabi k prijavi škode. Medtem ko se je občina Slovenska Bistrica z odpravljanjem posledic škode zelo hitro odzvala, predvsem z urejanjem cestne infrastrukture, pa država še okleva. Sklepa o popisu škode še ni izdala. (SP)