januar 22, 2020

Na smučišču Celjska koča (še) ne obupujejo

Tudi na smučišču Celjska koča bijejo bitko z letošnjo milo zimo. Kolikor jim dopuščajo temperature, zasnežujejo in skušajo ljubiteljem belih strmin omogočiti čim boljše pogoje za smuko, sankanje in druge zimske užitke. Upajo, da bodo v naslednjih tednih vendar dočakali kaj naravnega snega.

Na Celjski koči trenutno delujejo sankališče, otroški poligon in polovica proge Celjska koča 1. (Foto: Celjska koča)

Če država ne bo pomagala, so obeti črni
Na Celjski koči, ki je z okoli 650 metri nadmorske višine nižje ležeče smučišče, se podobno kot ostala slovenska smučišča to zimo spopadajo s precejšnjimi težavami zaradi pomanjkanja naravnega snega in dokaj visokimi temperaturami. Vodja smučišča in hotela Gregor Bezlaj pravi, da se pri njih vseeno lahko naužijemo zimskih radosti:



Kolikor jim temperature dopuščajo, se trudijo z umetnim zasneževanjem. (Foto: Celjska koča)

S pomanjkanjem snega se soočajo praktično vsa slovenska smučišča, tarnajo tudi tista višje ležeča. V minulih tednih je Združenje slovenskih žičničarjev, ki združuje upravljavce žičniških naprav in smučišč, letošnjo zimsko sezono označilo za naravno katastrofo. Združenje je pred prazniki na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo poslalo poziv za dodelitev državne pomoči. Ivan Pfeifer, direktor ZPO Celje, ki upravlja s Celjsko kočo, razlaga:

Upe polagajo na februar in toplejši del leta
V letošnji zimski sezoni je Celjska koča sicer združila moči s smučiščem Golte nad Mozirjem. Smučišči sta se dogovorili, da si bosta nudili tehnično pomoč pri zasneževanju, smučarjem pa sta ponudili tudi skupno vozovnico Savinja. Bezlaj pravi:

Zima vsaj na koledarju še ni rekla zadnje besede, zato Bezlaj o pričakovanjih v naslednjih tednih pravi:



Na Celjski koči upajo, da jim bo februar prinesel kaj naravnega snega. (Foto: Celjska koča)

Sicer pa se tudi na Celjski koči, v luči toplejših zim v minulih letih in vremenskih obetih v prihodnosti, usmerjajo v poletno sezono. Že sedaj obiskovalcem ponujajo marsikaj, letos bodo ponudbo dopolnili še z adrenalinsko atrakcijo:



Stebre za novo adrenalinsko atrakcijo so začeli postavljati že konec novembra lani. (Foto: ZPO Celje)

Zip line, ki bo z jeklenico povezal Celjsko kočo in sosednjo Grmado, naj bi odprli v maju. (NS)

POVEZANI PRISPEVKI:

S Savinjo na Celjsko kočo in Golte


50 let smuke na Golteh - v prihodnje smučišča brez države ne bodo zmogla