avgust 16, 2018

Bo stolp ljubezni zgrmel v dolino?

Stolp ljubezni na Žusmu že dobra tri leta vabi številne planince. V zadnjih tednih je na enem od pobočij tik pod stolpom opaziti golosek, številni se sprašujejo, ali je stolp varen. Po zagotovilih pristojnih se ni bati, da bi zgrmel v dolino.

Širitev kamnoloma po zagotovilih ne ogroža Stolpa ljubezni na vrhu Žusma. (Foto: Štajerski val)

Sečnja zaradi širitve kamnoloma
Golosek poraja veliko vprašanj in sumničavih pogledov na pobočje, ki je bilo še pred kratkim polno dreves, zdaj pa je povsem golo. Opravili so ga zaradi širitve kamnoloma Žusem, s katerim upravlja podjetje Trik kamenine. "Pridobili smo koncesijo za širitev kamnoloma na devetih hektarih v smeri proti gradu," nam je pojasnil predsednik Krajevne skupnosti Loka pri Žusmu Srečko Krajnčan in dodal, da je gabarite začrtalo Ministrstvo za infrastrukturo. Ob tem je zagotovil, da sečnja Stolpa ljubezni ne ogroža. Tako pravijo tudi v Planinskem društvu Žusem, ki je postavilo priljubljeni leseni stolp. "Naša parcela, na kateri stoji stolp, je večja od ploščine stolpa. Posek se mora ob tem končati pred mejo, ne šele na njej," je za naš radio razložil predsednik Simon Mansutti in dodal, da po zagotovilih krajevne skupnosti in delavcev, ki so sekali gozd, tudi poti do stolpa niso ogrožene. Poti je sicer precej in so zelo raznolike. Kod vse se lahko povzpnete do vrha, Mansuttiju prisluhnite v spodnjem posnetku.

Vsak mesec dva tisoč planincev
Stolp ljubezni je sicer postal pravi simbol Žusma, majhnega kraja v občini Šentjur. Kljub temu, da je bil najboljši obisk kmalu po tem, ko so ga leta 2015 postavili, tudi sedaj beležijo dober obisk. "Največ obiskovalcev imamo spomladi, jeseni in v poletnih mesecih, a je obisk skozi leta približno enak," pravi Simon Mansutti. Največ ljudi se na 25-metrski stolp, ki šteje 116 stopnic, povzpne v toplejšem delu leta, ko vsak mesec zabeležijo približno po dva tisoč planincev. "Med dopusti, v glavni sezoni, je več gostov od drugod. V drugih delih leta pa prevladujejo domači gostje," nam je še povedal Mansutti. (TMG, AD)

Galerija slik

Datoteke

Simon Mansutti o poteh na stolp