oktober 25, 2017

Na Trojanah ne merijo več povprečne hitrosti

Dars in policija ne merita več povprečne hitrosti na štajerski avtocesti pri Trojanah. Ena od kamer se je namreč pokvarila, zato so merilni sistem prejšnji teden odstranili in ga ne bodo več namestili. Napovedujejo pa vzpostavitev novih podobnih sistemov merjenja povprečne hitrosti na določenih odsekih avtocest.

Čeprav čez trojanske predore ne merijo več hitrosti, nikar prehitro! (Foto: Dars)

Pilotni projekt učinkoval
Na Darsu pravijo, da se je pilotni sistem, ki so ga na odseku avtoceste pri Trojanah na voznem pasu proti Ljubljani vzpostavili konec januarja, izkazal za zelo dobrodošlega. „Umirili smo hitrost vožnje in povečali prometno varnost. Število nesreč se je občutno zmanjšalo, posledično je bilo manj zastojev in nejevolje voznikov,“ so zapisali na svoji spletni strani in dodali: „Analize hitrosti pred postavitvijo sistema so pokazale, da je kar nekaj voznikov peljalo skozi predore s hitrostjo več kot 150 km/h, maksimumi so presegali celo 200 km/h. Pred namestitvijo sistema je hitrost 110 km/h prekoračilo 30 odstotkov vseh vozil, sedanje stanje predstavlja bistveno izboljšanje“. Vseeno dodajajo, da je policija še vedno dnevno prejela več kot 200 obvestil o kršitvah najvišje dovoljene hitrosti skozi predore, 108 km/h.

Po novem na več odsekih
Sistematičnega merjenja povprečne hitrosti od konca prejšnjega tedna torej ni več, a na Darsu pravijo, da bo kmalu spet. Še do konca tega meseca naj bi objavili javni razpis za novo merilno opremo, ki naj bi jo namestili do začetka prihodnjega poletja. Katere odseke točno bodo merili, še ne razkrivajo, razvidno bo iz razpisne dokumentacijo, pravijo pa, da bodo povprečno hitrost gotovo znova merili čez trojanske predore, v obe smeri, prav tako bodo merilniki na nekaterih ostalih delih štajerske avtoceste, pa tudi na dolenjski in primorski avtocesti.

Vedno po predpisih!
Dars in policija tudi po ukinitvi sistema merjenja povprečne hitrosti na avtocesti pri Trojanah voznike pozivata k vožnji po predpisih. „Hitrost je namreč eden od poglavitnih faktorjev, ki vplivajo na varen potek prometa. Neprilagojena hitrost je pogost vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, katerih reševanje terja zapore cest in posledično dolge zastoje,“ opozarjata. Ob tem ne gre pozabiti, da vas lahko tudi po ukinitvi sistematičnega merjenja hitrosti kje na poti ujamejo radarji. (AD)