april 21, 2017

Univerza za širjenje obzorij in druženje

Šmarje pri Jelšah je gostilo mednarodni festival znanja in kulture starejših. Na njem so se zbrali člani slovenskih univerz za tretje življenjsko obdobje ter opozorili na pomen znanja in kulture za socialno vključenost starejših.

Poudarek festivala je bil na učenju in ustvarjanju starejših na področju zgodovine, umetnosti, ljudskega in glasbenega izročila kozjanske regije.

Predavanja, druženje, spoznavanje Šmarja in okolice
Pod okriljem Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje in častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja je bil v Šmarju pri Jelšah 4. mednarodni festival znanja in kulture starejših. Gostiteljica in soorganizatorica festivala je bila šmarska knjižnica - Univerza za tretje življenjsko obdobje. Poudarek festivala s tematskim naslovom Kozjansko v sliki, pesmi in besedi je bil na učenju in ustvarjanju starejših na izročilu kozjanske regije. Okoli 200 udeležencev iz vse Slovenije in tujine se je družilo in širilo obzorja na predavanjih, kulturnem programu in spoznavanju Kozjanskega, obiskali so Muzej baroka in kalvarijo svetega Roka v Šmarju pri Jelšah ter Lemberg in Sladko Goro. Na strokovnem posvetu je predavala priznana strokovnjakinja Gertraud Dayé iz Gradca, ki je obiskovalce seznanila, kako je izobraževanje odraslih urejeno v Avstriji.

52 univerz, 21 tisoč članov
V Sloveniji je prva univerza za starejše nastala leta 1984, danes jih imamo 52, obiskuje jih 21 tisoč članov. Po besedah ustanoviteljice in predsednice Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje prof. dr. Ane Krajnc mnoge sežejo tudi v manjše kraje, s čimer bistveno zmanjšujejo neenakosti v dostopu starejših do izobraževanja. Kot pravi, ne želijo delovati le v Ljubljani v Cankarjevem domu, temveč je njihov cilj iti na teren med ljudi, prav zato na festivalu promovirajo lokalne univerze. Krajnčeva z zadovoljstvom ugotavlja, da se mreža univerz vse bolj širi, saj danes tretje življenjsko obdobje traja od 30 do 40 let. Da preživiš 40 let življenja, pa moraš po njenih besedah imeti nek program, sicer propadeš. In prav univerze za tretje življenjsko obdobje pomagajo ljudem osmisliti življenje. Nudijo namreč pestro paleto programov na področju učenja, raziskovanja, umetnosti in drugih področij kulture. Na šmarski univerzi so po besedah vodje Jane Turk Šulc najbolje obiskana torkova srečanja s strokovnjaki, dobro zasedeni so krožki računalništva, tujih jezikov, študijski krožek Svet pred domačim pragom, prav tako je veliko zanimanja za kuharske, plesne in bralne krožke ter mnoge druge dejavnosti. Zakaj se jih starejši tako radi udeležujejo, preverite v spodnjem posnetku. (SP)

Galerija slik

Datoteke

Udeleženci o razlogih za obisk Univerze