februar 13, 2017

Nadzirali bodo tovornjake in avtobuse

Policisti bodo na območju Policijske uprave Maribor ta teden poostreno nadzirali tovornjake in avtobuse. V okviru evropske akcije želijo izboljšati stanje prometne varnosti.

Vozniki avtobusov bodo ta teden posebej pod drobnogledom policistov.

433 nesreč tovornih vozil
»Na  območju  PU Maribor je bilo v letu 2016 v prometnih nesrečah udeleženih 433 ali 8 % več voznikov tovornih vozil, od katerih sta se dva hudo poškodovala in 18 lažje, v ostalih primerih pa je nastala materialna škoda. Prometne nesreče je povzročilo 266 voznikov tovornih vozil, kar je 61 % vseh prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi,« so sporočili iz mariborske policijske uprave. Podatki kažejo, da se je največ prometnih nesreč z udeležbo voznikov tovornih vozil zgodilo v naseljih, najpogostejši vzroki pa so bili premiki z vozilom, neupoštevanje pravil o prednosti ter nepravilna stran vožnje.

48 nesreč avtobusov
V okviru akcije »TRUCK & BUS« bodo policisti nadzirali tudi avtobuse. »V prometnih  nesrečah  na  območju  PU Maribor je bilo lani udeleženih 48 ali 2 % več voznikov avtobusov. Dva sta se lažje poškodovala, medtem ko so poškodbe v prometnih nesrečah z udeležbo avtobusov utrpeli predvsem ostali udeleženci,« pišejo v Policijski upravi Maribor. Dodajajo, da so vozniki avtobusov povzročili 20 prometnih nesreč oz. 42 % vseh nesreč, v katerih so bili udeleženi. Največ prometnih nesreč z udeležbo voznikov avtobusov se je zgodilo na cestah v naseljih, najpogostejša vzroka pa sta bila premiki z vozilom in nepravilna stran vožnje.

Poostreno v četrtek
Obsežnejši poostren nadzor policisti napovedujejo predvsem za četrtek med 7. in 14. uro. Nadzirali bodo tovornjake in avtobuse na avtocestah na območju PU Maribor. Policiji bodo pri celovitem nadzoru pomagali tudi ostali državni organi, kot sta Inšpektorat Republike Slovenije za infrastrukturo ter Finančna uprava Republike Slovenije. (AD)