januar 14, 2021

GAAL gradnje z optimizmom v novo leto

Koronavirus je nekoliko ohromil in upočasnil tudi delo v gradbeništvu, kjer so največji izziv dobava materiala in prehajanje državne meje za tuje delavce. V podjetju GAAL gradnje pri Podčetrtku ocenjujejo, da je epidemija sicer v panogi pustila posledice, kljub temu pa večjih odstopanj poslovanja v zadnjem letu ni bilo.

Med gradbeni projekti podjetja GAAL gradnje v letu 2020 je tudi izgradnja krožišča v Lesičnem v občini Kozje. (Foto: GAAL gradnje d.o.o)

Največje težave v prvem valu epidemije
Med gospodarskimi panogami, ki jih je epidemija kronavirusa najmanj prizadela je zagotovo gradbeništvo. V panogi so namreč ob upoštevanju zaščitnih ukrepov za zamejitev virusa lahko poslovali skozi vse leto. Kljub temu pa je epidemija pustila določene posledice, ocenjuje Andrej Leskovšek, predstavnik podjetja GAAL gradnje d.o.o. iz Sel pri Podčetrtku. Predvsem v prvem valu epidemije, od marca do konca maja, je bilo posla manj kot v minulih letih, v nadaljevanju leta pa so se razmere vendarle stabilizirale. Med glavni izzivi pri poslovanju Leskovšek izpostavlja slabšo odzivnost javnih uslužbencev, logistične težave in težave pri prehajanju državne meje za delavce sosednjih držav:

Kljub številnim izzivom je družba lansko poslovno leto končala z dobrimi poslovnimi rezultati.


Največji lanski gradbeni projekt podjetja GAAAL gradnje d.o.o. je bila rekonstrukcija državne ceste Rogatec - Dobovec. (Foto: GAAL gradnje d.o.o)

Država vzpodbuja delovanje panoge
Državne pomoči za odpravo posledic epidemije si GAAL gradnje po Leskovškovih besedah najverjetneje ne morejo obetati. Država namreč gradbince pri delovanju spodbuja, tudi roke dokončanja državnih projektov jim v času epidemije ni podaljšala, bodo pa dodatek za delo v času koronavirusa prejeli zaposleni, razlaga Leskovšek:

Leskovšek sicer z optimizmom zre v novo leto. Ministrstvo za infrastrukturo, s katerim zadnja leta precej sodelujejo, je namreč v tem letu napovedalo niz novih naložbenih vlaganj v javno infrastrukturo. Če bodo napovedi uresničene, se po Leskovškovih besedah gradbincem obeta dobro poslovno leto. (SP)