maj 9, 2021

KORONAVIRUS: Od jutri cepljenje tudi mlajših od 50 let

Zakorakali smo v mesec maj. Aktualno dogajanje, povezano z epidemijo koronavirusa, spremljamo v članku.

Kaj prinaša prvi majski teden? (Foto: Pixaby)

NEDELJA, 9. 5. 2021

SLOVENIJA - Kot poroča covid sledilnik, so pri nas včeraj opravili 2406 PCR tetov, pozitivnih je bilo 289 testov, kar je 12 odstotkov. V državi je trenutno aktivnih 8991 okužb. V bolnišnicah se zdravi 499 covidnih bolnikov, 129 jih potrebuje intenzivno nego. Umrlo je še sedem oseb.

ZREČE - Letos mineva 230 let od rojstva Jurija Vodovnika, ljudskega pesnika in pevca s Skomarja nad Zrečami. A praznovanje narekuje epidemija. Več TUKAJ.

SLOVENIJA - Na današnji mednarodni dan zmage nad fašizmom in nacizmom predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Marijan Križman pripravlja nagovor na Prešernovem trgu v Ljubljani. Pridružil se mu bo tudi župan Ljubljane, ki danes prav tako obeležuje svoj praznik, Zoran Janković. a vsakoletne prireditve kroji epidemija. Tradicionalni pohod po Poti ob žici je včeraj potekal v prilagojeni obliki. Pri prav tako tradicionalnih tekih trojk, ki potekajo še danes, pa letos vsaka trojka sama določi traso in meri čas ter sporoči rezultate. Zaradi epidemije odpade tradicionalna proslava ob dnevu zmage v Topolšici, bodo pa položili venec k spominski plošči.

SOBOTA, 8. 5. 2021

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA - Po podatkih Covid-19 sledilnika so včeraj v naših krajih v Celju odkrili 13 novih okužb, v Rogaški Slatini 11, v Žalcu in Šentjurju po 8, v Oplotnici 6, v Slovenskih Konjicah 5, v Slovenski Bistrici, Vojniku in Laškem po 3, v Velenju in Šmarju pri Jelšah po 2, v Poljčanah, Podčetrtku, Dobrni in Kozjem pa po 1.

EVROPSKA UNIJA - Evropska komisija je sklenila pogodbo s proizvajalcem cepiv Pfizer/BioNTech o nakupu dodatnih 1,8 milijarde odmerkov cepiva proti covidu za prihodnji dve leti. Pogodba bo državam članica omogočila tudi nabavo še dodatnih 900 milijonov odmerkov cepiva. Ob tem v komisiji napovedujejo, da bodo sledile druge pogodbe in tehnologije cepiva. Unija se pripravlja na prihodnje potrebe po obnovitvenih odmerkih cepiva, na spopadanje z novimi različicami virusa ter na cepljenje otrok in mladostnikov.

SLOVENIJA - Včeraj so pri nas opravili 4327 PCR testov in potrdili 632 okužb, delež pozitivnih testov je bil 14,6-odstoten. Po podatkih sledilnika za covid je v državi 9.116 aktivnih okužb. Kaj še pravijo podatki?

SLOVENIJA - Vlada je včeraj še nekoliko razrahljala ukrepe v gostinstvu in turizmu. Tako bodo lahko od ponedeljka po vsej državi v gostinskih lokalih gostom postregli tudi v notranjih prostorih. Pri tem bo pogoj, da imajo zaposleni in gostje potrdilo, da so covid preboleli, da so cepljeni ali da so testirani. V zaprtih javnih prostorih, kjer se ponuja in prodaja blago in storitve, bo po novem dovoljena ena stranka na 20 kvadratnih metrov površine, ne več ena stranka na 30 kvadratnih metrov. Namestitvenim obratom z več kot 60 sobami bo dovoljeno ponujati do polovico vseh sob, manjšim pa še naprej do 30. Trenutno za vse obrate velja omejitev na 30 sob. Ponujanje apartmajskih nastanitvenih enot je dovoljeno ne glede na njihovo število v obratu, saj se apartmajske enote razumejo kot zaprt mehurček.

PETEK, 7. 5. 2021

SLOVENIJA - Po podatkih NIJZ so doslej v Sloveniji s prvim odmerkom cepili nekaj manj kot 470.000 ljudi, z dvema pa slabih 250.000. Med regijami je prvi odmerek največ prebivalcev dobilo v Zasavski regiji, oba pa v Goriški. Med občinami je s prvim odmerkom navišja precepljenost v občinah Osilnica, Kostel in Kočevje, z dvema odmerkoma pa v občinah Log - Dragomer, Bohinj in Osilnica. Kako je s cepljenjem v v vaši občini, lahko preverite TUKAJ.

SLOVENIJA
-
V slovenskih zdravstvenih domovih se pripravljajo na spremenjeno strategijo cepljenja proti covidu-19, ki bo od ponedeljka omogočeno tudi za splošno odraslo populacijo, hkrati pa tudi na prehod na nacionalno aplikacijo za prijavo na cepljenja. Nekateri tehnične napotke še čakajo.


SLOVENIJA - 
V Sloveniji so včeraj ob 4.029 testiranih odkrili 606 novih okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo 15 % testiranih. Na bolniškem zdravljenju je 538 oseb, od tega 141 na intenzivni negi. V sredo so umrli trije bolniki s covidom-19.



SLOVENIJA - Po informacijah ministra za zdravje se je v enem dnevu na portalu zVem na cepljenje prijavilo več kot 22 tisoč prebivalcev Slovenije. Portal je država uvedla za bolj enotno naročanje na cepljenje in tudi lažje oblikovanje seznama in spremljanje poteka cepljenja.  

SLOVENIJA
- Z današnjim dnem so začele veljati nekatere spremembe omejitev v boju proti epidemiji covida-19. Tako je odslej na organiziranih javnih prireditvah in shodih v zaprtih prostorih dovoljen en udeleženec na 20, in ne več en na 30 kvadratnih metrov. Enake omejitve od danes veljajo pri kolektivnem uresničevanju verske svobode in ponujanju kulturnih storitev. Tudi v zaprtih javnih prostorih kot so knjižnice, arhivi, muzeji oziroma galerije in v javnih prostorih, kjer se izvajajo kulturne prireditve, velja omejitev enega udeleženca na 20 kvadratnih metrov.


ČETRTEK, 6. 5. 2021

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je bilo na današnji dan hospitaliziranih 94 covid bolnikov. 20 jih potrebuje intenzivno terapijo, 8 so jih odpustili. Gibanje števila obravnavanih bolnikov in smrti v celjski bolnišnici je razvidno v spodnjem grafu.


PODRAVSKA IN SAVINJSKA REGIJA
- V naših krajih je bilo včeraj največ novih okužb s covidom-19 v občinah Slovenska Bistrica, 22, in Celje, 21. V Žalcu je bilo 10 novih okužb, v Slovenskih Konjicah in Rogaški Slatini 8, v Laškem, Vojniku in Zrečah 6. Podatke iz ostaih občin najdete TUKAJ


SLOVENIJA -
Od danes se je na cepljenje proti covidu-19 mogoče prijaviti prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Za prijavo ne potrebujete digitalnega potrdila, vnesti pa je treba enotno matično številko, številko zdravstvenega zavarovanja in številko mobilnega telefona. Minister za zdravje Janez Poklukar ob tem pravi:

Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije. Te prijave so namreč že zavedene.

SLOVENIJA
- Včeraj so potrdili 774 novih okužb s koronavirusom. Pozitivnih je bilo 18,3 odstotka vseh PCR testov. V bolnišnicah zdravijo 551 covid bolnikov. Umrle so 3 okužene osebe. Več podatkov je razvidnih v spodni vladni grafiki.

 

SLOVENIJA
- "Od ponedeljka dalje bo steklo cepljenje tudi vseh odraslih pod 50 let starosti. Do poletja bomo zagotovili dovolj cepiva za vse," je na Twitterju zapisal premier Janez Janša. Dodal je: "Bodimo odgovorni do sebe in drugih, #CepimoSe in zdržimo še nekaj tednov. Čas je za normalno poletje."
Zdravstveni minister Janez Poklukar je ob tem na dopoldanski novinarski konferenci pojasnil:



SLOVENIJA
- Vlada je na včerajšnji seji izdala odlok, ki prinaša spremembo števila udeležencev na organiziranih javnih prireditvah in shodih v zaprtih prostorih. Število oseb je tako določeno na enega udeleženca na 20 kvadratnih metrov zaprte površine (prej en udeleženec na 30 kvadratnih metrov). Vse ostale določbe ostajajo enake, tudi največje število udeležencev javnih prireditev in shodov ostaja 10 oseb.


PODČETRTEK
- V Termah Olimia so konec prejšnjega tedna svoja vrata znova delno odprli za komercialne goste. Od 24. oktobra lani so namreč sprejemali le goste, ki k njim prihajajo na zdraviliško zdravljenje preko Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Vendar pa jim po besedah prokurista Vasje Čretnika samo zdraviliški gostje dolgoročno ne omogočajo preživetja in obstoja. V Termah Olimia tako na različnih področjih koristijo državne ukrepe za omejitev posledic epidemije, s čimer so, kot pravi Čretnik, uspeli ohraniti likvidnost ter večino delovnih mest. Ob tem izpostavlja:

Kakšne ukrepe pa si v Termah Olimia želijo v prihodnje?

Na ta način bi po Čretnikovih besedah najbolj racionalno koristili državno pomoč. Ocenjuje, da vlada že pripravlja ukrepe v tej smeri. Hkrati pa si želi, da bi bili v zdraviliščih upravičeni do višjega zneska državne pomoči, ki je trenutno omejen. Vendar pa, kot pravi Čretnik, to ni odvisno od vlade temveč od Evropske komisije.

SREDA, 5. 5. 2021

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA - Po podatkih sledilnika za covid je bilo včeraj v Celju 27 novih okužb s koronavirusom, v Velenju 11, v Žalcu, Laškem in Šentjurju pa po 10. V Slovenskih Konjicah so potrdili 9 novih primerov, v Rogaški Slatini 8, v Zrečah in Vitanju po 6, v Vojniku 5, v Šmarju pri Jelšah in Oplotnici po 4, v Dobju 3, v Podčetrtku in Rogatcu po 2, v Slovenski Bistrici in Makolah pa po 1.

SLOVENIJA - Slovenija bo po zagotovilih maja dobila vsaj 450 tisoč odmerkov cepiva proti covidu. To bo, kot je danes povedal koordinator za logistiko cepljenja Jelko Kacin, pospešilo cepljenje, s katerim želijo zagotoviti vzdržne razmere v bolnišnicah. Kot je še dodal, je najbolj stabilna dobava cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, ki bosta maja vsak teden dobavila po več kot 50 tisoč odmerkov cepiva, dobave je povečala tudi Moderna. AstraZeneca še naprej ne izpolnjuje vseh pogodbenih obveznosti. Medtem pa bo novo platformo za naročanje na cepljenje jutri predstavil minister za zdravje Janez Poklukar. Jutri je tudi pričakovati več informacij o tem, ali se bo z novim sistemom za naročanje cepljenje sprostilo za vse.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji opravili 4750 PCR testov. Pozitivnih je bilo 19,6 odstotka oziroma 929 testov, poroča sledilnik za covid. V bolnišnicah je 560 covidnih bolnikov, 140 na intenzivni negi. Umrlo je še šest oseb. V državi je trenutno aktivnih 9.579 okužb.

CELJE - V naslednjih dneh in tednih naj bi množično cepljenje prebivalstva v Sloveniji dobilo zagon. Večje pošiljke dobav različnih cepiv pričakujejo tudi v cepilnem centru Zdravstvenega doma Celje v dvorani Golovec, kjer so trenutno vzpostavljena štiri cepilna mesta. Koordinatorica cepilnega centra Doroteja Štruc pravi:

Cepljenje v Celju izvaja ekipa 20 zdravnikov, diplomiranih medicinskih sester in zdravstvenih delavcev. V prihodnje bodo morali kader okrepiti. Ljudi na cepljenje naročajo sproti, glede na nacionalno strategijo cepljenja in glede na količine dobavljenjega cepiva. Ljudi, ki so še zainteresirani za cepljenje vabijo, da se prijavijo preko obrazca na spletni strani celjskega zdravstvenega doma.

SLOVENIJA - Vlada bo danes, kot vsako sredo, obravnavala aktualne epidemiološke razmere. Novih sproščanj ukrepov ni pričakovati, saj se država glede na zadnje podatke o številu hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 in sedemdnevnem povprečju potrjenih okužb nahaja v oranžni fazi. V bolnišnicah so glede na včerajšnje podatke namreč zdravili 584 covidnih bolnikov, sedemdnevno povprečje potrjenih okužb pa znaša 675. Za prehod v rumeno fazo sproščanja ukrepov mora povprečje števila okužb v zadnjih sedmih dneh pasti pod 600, število hospitaliziranih pa pod 500.

TOREK, 4. 5. 2021

SAVINJSKA REGIJA - V Savinjski regiji so včeraj največ okužb potrdili v občini Celje, 37. V Žalcu jih je bilo 19, Slovenskih Konjicah 15, Laškem 14 in Šentjurju 10. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ 

SLOVENIJA
- Vodja svetovalne skupine za cepljenje proti covidu-19 Bojana Beović je ocenila, da bi bilo smiselno razmisliti o odprtju cepljenja za vse, ki bi to želeli. Obdržali pa bi tudi vzporeden pristop, po katerim bi aktivno klicali tiste, ki še niso bili cepljeni, pa sodijo v rizične skupine.


SLOVENIJA, CELJE
- S pisanjem eseja iz maternega jezika se je danes v srednjih šolah začel spomladanski rok splošne mature. Predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin, ki tudi sama letos zaključuje gimnazijo, je za STA ocenila, da so bile šole dobro organizirane, dijaki pa so se brez težav prilagodili zastavljenemu režimu. Tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je ocenila, da se je izvedba letošnje splošne mature začela uspešno. Glede na prve informacije ministrice večjih težav ni bilo. Kaj pa so nam po pisanju eseja iz slovenščine povedali nekateri celjski dijaki? 



Naslednje dejanje mature bo konec maja, izpit iz angleščine.

SLOVENSKA BISTRICA
- Zdravstveni dom Slovenska Bistrica je s tem tednom spremenil režim
organizacije množičnega brezplačnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi. Odslej je na voljo ob PONEDELJKIH, SREDAH, PETKIH med 6. in 14. uro ter ob TORKIH in ČETRTKIH med 9. in 17. uro. Testiranja ob sobotah, nedeljah in praznikih ni. Testiranje je tudi na novi lokaciji – na parkirišču bivšega podjetja CROUZET, na Partizanski ulici 24. "Prosimo, da na testiranje pridete peš. Parkiranje je zagotovljeno na parkirišču," sporočajo iz doma. "Za testiranje zaposlenih v podjetjih se lahko obrnete na MDPŠ ZD Slovenska Bistrica, telefon 02 843 27 38 ali dmdps@zd-sb.si," še sporočajo.

CELJE - 
V Splošni bolnišnici Celje je trenutno hospitaliziranih 94 covid bolnikov, od tega jih 20 potrebuje intenzivno terapijo. 7 bolnikov so odpustili. Doslej je v bolnišnici umrlo 456 koronavirusnih bolnikov.

SLOVENIJA - Včeraj so potrdili 894 novih okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo 22,2 odstotka vseh opravljenih PCR testov. 

SLOVENIJA
- Med vsemi slovenskimi občinami je doslej proti covidu-19 najvišji odstotek občanov cepljenih v občini Osilnica. Prvi odmerek je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje tam prejelo že več kot 40 odstotkov prebivalcev. Sledita občini Kostel in Kočevje. V naših krajih so največ občanov cepili v občini Žalec, 21 odstotkov. Najslabša je trenutno precepljenost v občini Žetale – le 10-odstotna. V naših krajih je prvi odmerek cepiva najmanj ljudi prejelo v občini Vitanje, 12 odstotkov in pol. V Savinjski regiji je sicer v povprečju s prvim odmerkom cepljenih dobrih 19 odstotkov prebivalcev, v Podravski manj kot 19 odstotkov.

PONEDELJEK, 3. 5. 2021

SLOVENIJA - Vodja svetovalne skupine za covid Mateja Logar je na današnji novinarski konferenci dejala, se spet viša delež pozitivnih na PCR testiranjih, je pa spodbudno, da je število aktivnih okužb od 27. aprila pod 10.000. Opozorila je, da je virus še med nami in pozvala k upoštevanju vseh ukrepov, da se čim prej približamo bolj normalnemu življenju. Pri tem je poudarila pomen cepljenja in povzela priporočila svetovnih zdravstvenih organizacij za nošenje mask pri cepljenih, ki pravijo:

Pozvala je k cepljenju in dejala, da v naslednjih tednih pričakujejo boljšo dobavo cepiv.

SLOVENIJA - Po podatkih sledilnika za covid so včeraj v Sloveniji opravili 1380 PCR testov in potrdili 209 okužb, pozitivnih je bilo 15,1 odstotka testov. V državi so aktivni 9503 primeri.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 93 covid bolnikov. 19 med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo.

SLOVENIJA
- Kampanja cepljenja proti covidu-19 v Sloveniji v Sloveniji se nadaljuje. Po podatkih NIJZ je bilo s prvim odmerkom cepiva v državi cepljenih 426.043 ljudi, kar je okoli 20,4 odstotka vseh prebivalcev. Dva odmerka cepiva je medtem prejelo 211.199 oseb ali dobrih 10 odstotkov prebivalstva. Med statističnimi regijami so pri cepljenju najbolj uspešni v zasavski, koroški, goriški, osrednjeslovenski in gorenjski, najmanj pa v pomurski, jugovzhodni Sloveniji, podravski in posavski.


SLOVENIJA
- V skladu z vladnim sproščanjem ukrepov od danes za ponudnike storitev in trgovine v rumenih regijah veljajo nekoliko ohlapnejša pravila. V zaprtih javnih prostorih velja omejitev 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko. Ob tem bodo lahko gostom nastanitvenih obratov postregli v notranjih prostorih gostinskih obratov, ki so del nastanitvenih obratov, in sicer le za mizami. Obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek še naprej ni dovoljeno. V vseh statističnih regijah so od danes, pod pogojem testa, dovoljene nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve ter storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, denimo inštrukcije, jezikovne šole in strokovne delavnice.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano z novim koronavirusom, prejšnji teden, preverite TUKAJ.