januar 20, 2023

Slovenska Bistrica dobila monografijo Preobrazbe mesta

Izšla je monografija Preobrazbe mesta - zgodovinska, arhitekturna in umetnostna dediščina Slovenske Bistrice, avtorice dr. Simone Kostanjšek Brglez. Monografija je zaokrožena predstavitev mesta in umetnostnih spomenikov skozi čas in je namenjena širšemu krogu bralcev.

Monografija Preobrazbe mesta, ki jo je napisala dr. Simona Kostanjšek Brglez, predstavlja prvi sistematičen pregled arhitekturne dediščine v Slovenski Bistrici ter prinaša nova spoznanja o zgodovini mesta, umetniških delih, stavbah in ljudeh. Zajetih je več kot sto zgradb in približno trikrat toliko z njimi in mestom povezanih ljudi. Poudarek je na umetnostnozgodovinski predstavitvi stavbnega fonda v obdobju med 18. stoletjem in drugo polovico 20. stoletja ter na kiparskih in slikarskih delih, grafikah in risbah mesta, obravnavane pa so tudi razglednice in fotografije, vključno s fotografi in založniki.

Današnji Trg Alfonza Šarha na razglednici, ki jo je založila Rosa Pitschl.

Monografijo „Preobrazbe mesta“ bo avtorica predstavila danes ob 18.30 uri v prvi in edini modernistični stavbi v Slovenski Bistrici, v Slomškovem domu na Trgu Alfonza Šarha. Marsikaj novega o zgodovini Slovenske Bistrice pa v pogovoru z avtorico dr. Simono Kostanjšek Brglez izveste tudi na spodnji povezavi v oddaji o kulturi, ki jo je pripravila Snežana Prebil.