januar 20, 2023

Slovenska Bistrica dobila monografijo Preobrazbe mesta

Izšla je monografija Preobrazbe mesta - zgodovinska, arhitekturna in umetnostna dediščina Slovenske Bistrice, avtorice dr. Simone Kostanjšek Brglez. Monografija je zaokrožena predstavitev mesta in umetnostnih spomenikov skozi čas in je namenjena širšemu krogu bralcev.

Monografija Preobrazbe mesta - Zgodovinska, arhitekturna in umetnostna dediščina Slovenske Bistrice. (Foto: FB Simona Kostanjšek Brglez)

Monografija Preobrazbe mesta, ki jo je napisala dr. Simona Kostanjšek Brglez, predstavlja prvi sistematičen pregled arhitekturne dediščine v Slovenski Bistrici ter prinaša nova spoznanja o zgodovini mesta, umetniških delih, stavbah in ljudeh. Zajetih je več kot sto zgradb in približno trikrat toliko z njimi in mestom povezanih ljudi. Poudarek je na umetnostnozgodovinski predstavitvi stavbnega fonda v obdobju med 18. stoletjem in drugo polovico 20. stoletja ter na kiparskih in slikarskih delih, grafikah in risbah mesta, obravnavane pa so tudi razglednice in fotografije, vključno s fotografi in založniki.

Današnji Trg Alfonza Šarha na razglednici, ki jo je založila Rosa Pitschl.

Monografijo „Preobrazbe mesta“ bo avtorica predstavila danes ob 18.30 uri v prvi in edini modernistični stavbi v Slovenski Bistrici, v Slomškovem domu na Trgu Alfonza Šarha. Marsikaj novega o zgodovini Slovenske Bistrice pa v pogovoru z avtorico dr. Simono Kostanjšek Brglez izveste tudi na spodnji povezavi v oddaji o kulturi, ki jo je pripravila Snežana Prebil.