avgust 16, 2022

V Bistrici ob Sotli bo Medgeneracijski center

Na občini Bistrica ob Sotli nadaljujejo aktivnosti za ohranjanje stavbne dediščine. Trenutno je osrednji projekt dokončna ureditev Bratuševe domačije, v kateri bo Medgeneracijski center s pretežno varovanimi stanovanji. Dobrih 800 tisoč evrov vreden projekt sofinancira država.

Nova stanovanja bodo na Bratuševi domačiji zaživela leta 2023. (Foto: občina Bistrica ob Sotli)

Tri varovana stanovanja in stanovanje za mlade
Občina Bistrica ob Sotli si z obnovo starih objektov v občinski lasti prizadeva za oživitev središča Bistrice ob Sotli. V zadnjih letih je lepšo podobo dobila Gabronova domačija, ki so jo preuredili v hostel Gabronka, novo vsebino pa bo dobila tudi Bratuševa domačija, kjer je v načrtu Medgeneracijski center s stanovanji. Na Bratuševi domačiji, ki je pod spomeniškim varstvom, so že pred leti v sodelovanju z Zavodom za varovanje kulturne dediščine prenovili osrednjo stanovanjsko hišo, preostala dva objekta, kozolec in kaščo, pa bodo porušili in izgradili na novo ter v njih uredili varovanja stanovanja za starejše, razlaga bistriški župan Franjo Debelak.

Na Bratuševi domačiji bodo po napovedih Debelaka uredili štiri stanovanja, od tega bosta dve stanovanji v osrednji hiši, dve pa v sosednjem objektu, ki ga bodo podrli in zgradili na novo. Postavili pa bodo tudi kozolec, ki bo imel vlogo vzdrževalnega objekta s kurilnico, shrambami in skupnim prostorom za druženja. Na domačiji bodo tako pridobili tri varovana stanovanja za starejše in eno neprofitno stanovanje za mlade družine. Za ureditev Bratuševe domačije je bistriška občina uspela na razpisu Ministrstva za okolje in prostor, s čimer bo pridobila približno 350 tisoč evrov državnega sofinanciranja. Celoten projekt ureditve Medgeneracijskega centra je vreden dobrih 800 tisoč evrov. Debelak pričakuje, da bodo nova stanovanja na Bratuševi domačiji na voljo v letu 2023. (SP) V Bratuševi hiši bodo uredili dve stanovanji, v pritličju bo varovano stanovanje za starejše, v nadstropju pa neprofitno stanovanje za mlade družine. Še dve varovani stanovanji bosta v sosednjem objektu. (Foto: občina Bistrica ob Sotli)