januar 12, 2021

Na Celjskem lani povečanje brezposelnosti med mladimi

Brezposelnost se je v lanskem letu na območju celotne države povečala. Na Celjskem je bila v primerjavi z letom poprej višja za slabih devet odstotkov in pol. Po podatkih celjske območne službe zavoda za zaposlovanje je bilo konec lanskega decembra registriranih 9.245 brezposelnih oseb. Kaj še pravijo podatki?

Med občinami, ki jih pokriva celjska območna služba zavoda za zaposlovanje, se je lani brezposelnost v primerjavi z letom poprej najbolj povečala v občini Slovenske Konjice. (Fotografija je simbolična.)

„Brezposelnost na Celjskem je bila lani tako viharna kot po vsej Sloveniji. Bistveno več prometa smo imeli, veliko ljudi se je prijavilo v evidenco brezposelnih, poleti pa se jih je tudi zaposlilo, ko je bila epidemija v zatišju,“ pravi vodja celjske območne službe zavoda za zaposlovanje Alenka Rumbak in dodaja:

Med posameznimi občinami je bilo po besedah Rumbakove gibanje brezposlenosti precej usklajeno, izpostavlja pa:

V katerih panogah pa so lani največ odpuščali in v katerih največ zaposlovali?

Pri starostni strukturi brezposelnih v lanskem letu Rumbakova izpostavlja spremembo:

„Izguba zaposlitve je za vsakega posameznika stresen dogodek. Je pa to tudi priložnost, da pri sebi naredi inventuro in razmisli, v katero smer želi v nadaljevanju zapeljati svojo poklicno pot. Lahko se vključi tudi v kakšno usposabljanje ali program, ki mu bo pri tem pomagal, in tako razširi svoje zaposlitvene možnosti. Na koncu je sicer vse odvisno od posameznika samega,“ zaključi Rumbakova. (NS)