maj 4, 2021

Občina Podčetrtek v rušitev kašče in sanacijo gradu

Občina Podčetrtek se pripravlja na začetek celovite sanacije gradu Podčetrtek, v sklopu katere bo med drugim prenovila streho in uredila razgledno teraso. Prav tako je začela delno rušenje dotrajane grajske kašče, ki jo bodo v prihodnosti najverjetneje namenili za turistične namene.

Kašča pod gradom Podčetrtek bo po sklepu inšpektora skoraj v celoti porušena. (Foto: euripeana.eu)

Čakajo zeleno luč ministrstva
Občina Podčetrtek, ki je konec lanskega leta po dolgotrajnih sodnih bitkah vendarle postala lastnica gradu Podčetrtek, nadaljuje prizadevanja za obnovo propadajoče grajske stavbe. To pomlad je po navedbah župana Petra Misje uredila dovozne poti in očistila okolico gradu, v teh dneh pa na občini pričakujejo sklep ministrstva za kulturo za začetek nujnih sanacijskih del, ki zajemajo prenovo strehe in ureditev odvodnjavanja. Gradbeni stroji so medtem že zabrneli na propadajoči grajski kašči, razlaga Peter Misja:

Zaradi rušitve grajske kašče bo predvidoma do petka, 14. maja, popolna zapora lokalne ceste, ki poteka v neposredni bližini objekta. O načrtih za prihodnost kašče pa Misja pravi:

Po besedah Misje je po opravljenih pripravljanih delih vse nared za osnovno sanacijo gradu Podčetrtek, ki bo vključevala obnovo strehe, odvodnjavanje in stabilizacijo stavbe. Prav tako je želi občina urediti grajsko teraso, iz katere bi si lahko obiskovalci ogledali okolico. Razpis za izvajalca del bo občina po navedbah Misje objavila v prihodnjih dneh. Ocenjena vrednost osnovnih sanacijskih del je pol milijona evrov.

Sorodne vsebine:
Grad Podčetrtek ima novega lastnika