avgust 14, 2022

Odstranimo škodljivo ambrozijo

Avgusta je v polnem razcvetu škodljiva in alergena ambrozija. Rastlina, ki se v zadnjih letih pri nas intenzivno širi, povzroča gospodarsko škodo, občutljivim ljudem pa v obdobju cvetenja od konca julija do konca oktobra tudi zdravstvene težave. Od leta 2010 je predpisano obvezno zatiranje ambrozije, lastnike lahko za neodstranjevanje doleti v visoka kazen.

Imetnik zemljišča mora po navedbah Jevšnikove škodljivo rastlino odstraniti s koreninami vred, da se rastlina v rastni dobi več ne obraste. (Foto. Ema Jevšnik)

Ambrozijo najdemo predvsem ob cestah, gradbiščih, zapuščenih njivah in travnikih. Rastlina je alergena, zato jo moramo na svojih zemljiščih v skladu z Odredbo o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia odstraniti. Ena sama rastlina proizvede več kot 300 semen, ki v tleh lahko ostanejo desetletja. Ambrozijo najbolj učinkovito odstranimo kar s puljenjem ali večkratno košnjo pred cvetenjem. Pri odstranjevanju bodimo pozorni, da nosimo zaščitno opremo, ki nam bo onemogočila kasnejše draženje kože ali alergijske reakcije. Odstranjevanje ambrozije je od leta 2010 predpisano z zakonom. Za neodstranjevanje rastline lahko lastniki zemljišč prejmejo kazen. Za fizične osebe zanaša 500 evrov, za pravne osebe pa do 1500 evrov. Kako prepoznamo ambrozijo in kateri načini so najprimernejši za njeno odstranjevanje je v kmetijski oddaji povedala biologinja Ema Jevšnik iz Kozjanskega parka. Prisluhnite ji v pogovoru s Snežano Prebil.