oktober 22, 2021

Kateri celjski vrtci so na vrsti za sanacijo zemljine?

Ministrstvo za okolje in prostor je danes začelo sanacijo onesnažene zemljine pri dveh celjskih vrtcih – v enoti Iskrica vrtca Zarja in enoti Luna Vrtca Anice Černejeve. Takoj zatem bodo sanirali zemljino še na dveh igriščih, v prihodnjem letu pa še na treh.

Eno od igrišč, ki je že sanirano. (Foto: gov.si)

Z zamenjavo zemljine, onesnažene s težkimi kovanimami, so na Mestni občini Celje z občinskim denarjem začeli leta 2017. Sanirali so igrišče Vrtca Tončke Čečeve na Hudinji ter igrišče Vrtca Tončke Čečeve na Aljaževem hribu. Zatem je, leta 2019, projekt prevzelo Ministrstvo za okolje in prostor, ki je doslej saniralo štiri igrišča, in sicer v enotah Ringaraja, Živ-Žav in Mehurček Vrtca Zarja ter v enoti Mavrica Vrtca Anice Černejeve.

Kot sporočajo iz Mestne občine Celje, ministrstvo danes začenja sanacijo onesnažene zemljine še v enoti Iskrica vrtca Zarja in enoti Luna Vrtca Anice Černejeve. »Glavna gradbena dela bodo potekala v času jesenskih počitnic, torej prihodnji teden. Izvajalec gradbenih del bo pri zamenjavi zemljine upošteval vse varnostne ukrepe. Starše otrok, ki obiskujejo omenjena vrtca, in bližnje stanovalce, prosimo za razumevanje in strpnost,« pravijo. Napovedujejo, da bo takoj po zaključku gradbenih del v enotah Iskrica in Luna ministrstvo začelo sanacijo zemljine še v enoti Center Vrtca Tončke Čečeve in na otroškem igrišču na Savinjskem nabrežju. Ta dela bodo končana predvidoma v marcu 2022.

Prihodnje leto bodo za sanacijo na vrsti igrišča enote Gaberje Vrtca Tončke Čečeve, enote Sonce Vrtca Anice Černejeve in enote Čira Čara Vrtca Zarja.

»Vrednost pogodbenih del za izvedbo sanacije vrtcev v letu 2021 znaša dobrih 1,2 milijona evrov, medtem ko bo sanacija vseh celjskih javnih vrtcev po oceni ministrstva stala okoli 3 milijone evrov, ki bodo v celoti zagotovljena iz državnega proračuna,« še sporočajo iz celjske občine. (AD)