maj 1, 2021

Štajerski val - 68 let radijske zgodbe

Radio Štajerski val je najstarejši regionalni radio v Sloveniji. Te dni obeležuje 68 let delovanja. In čeprav se zdi, da smo doživeli že vse, smo na življenjsko črto radia dodali eno čisto posebno leto. Leto, ki nas je vse postavilo v situacijo, ki je nismo pričakovali, in leto, ki je pred nas postavilo izzive, ki jih nismo poznali. Leto korone.

Radio Štajerski val, legendarni šmarski radio, je najstarejša regionalna radijska postaja v Sloveniji. Te dni obeležuje častitljivih 68 let delovanja. Mnogo razlogov za praznovanje.

Od Radia Šmarje pri Jelšah do Štajerskega vala
Radio Šmarje pri Jelšah, danes Štajerski val, je uradno začel redno oddajati spomladi 1953, za rojstni dan uradno velja datum: 1. maj 1953. V petdesetih letih prejšnjega stoletja so ga ustanovili domačini – entuziasti, zbrani v Društvu ljudske tehnike Šmarje pri Jelšah, ki so radio v prvih letih tudi vodili ter ga kreativno in tehnično izpopolnjevali. Naslednja prelomnica za radio velja leto 1965, ko se je na radiu zaposlil prvi delavec in je radio pričel profesionalno delovati pod imenom Radio Šmarje pri Jelšah.
Radio je najprej oddajal samo v nedeljo, z nedeljskimi čestitkami in pozdravi, ki so na prav poseben način povezovali ljudi. Program so vseskozi širili, dodajali so programske pasove in podaljševali dnevni čas oddajanja. Sčasoma je radio prerasel tudi okolje Šmarja pri Jelšah in naslednja večja prelomnica je zagotovo pričetek oddajanja preko oddajnika na Boču, ob 35. letnici delovanja radia. 
Tako je »šmarski radio« postal slišen po vsej Štajerski, zato so se ob 40-letnici radia takratni radijci odločili za novo ime – Radio Štajerski val. Ves čas je radio deloval v Šmarju pri Jelšah, leta 2010 pa se je preselil v Šentjur, od koder oddaja tudi danes. Več zgodovine radia TUKAJ.

Radio Šmarje pri Jelšah so v petdesetih letih prejšnjega stoletja ustanovili domačini – entuziasti, zbrani v Društvu ljudske tehnike Šmarje pri Jelšah.

»Ima, da svira! Ko so okoli leta 1956 takratne republiške oblasti v Ljubljani začasno zaustavile delovanje radia v Šmarju, so takratni ustvarjalci radia in šmarski funkcionarji za pomoč prosili Titovo sestrično v Podsredi in z njenim posredovanjem se je delegacija odpravila naravnost do Beograda, do samega maršala. Vrnili so se s sporočilom "IMA, DA SVIRA!". In tako je tudi bilo. Vrata so odpečatili in radio je spet lahko deloval.«

Leto v času korone
Epidemija je močno zarezala v naš ustaljeni način življenja in dela. Ustavitev javnega življenja je od nas zahtevala, da ostanemo doma oziroma da delamo od doma in se izogibamo stikom, ko je to le mogoče. Kako, ko pa smo doslej vendarle živeli na visokih obratih. Hiteli smo z dogodka na dogodek, ki so se vrstili drug za drugim, tako da mediji niti približno nismo mogli »pokriti« vseh. Tudi radijci Štajerskega vala smo bili organizatorji različnih dogodkov, od zabavno – glasbenih, kot Večer s prijatelji, ŠtajerFEST, do športno rekreacijskih, kot so Afroditin tek in različnih pohodi s poslušalci na Boč, Rudnico … Potep pa STOP. Da, odpovedali smo dogodke, druženja, potovanja. Pa vendar, ko je praktično vse obstalo, smo mi ostali z vami. Čeprav smo tudi mi delali povečini od doma, smo v vaše domove prinašali informacije in tisto malo veselja, kar ga je v dani situaciji bilo mogoče. »Ažurno, s preverjenimi informacijami in kompetentnimi sogovorniki smo vas obveščali o vsem pomembnem – s poudarkom na dogajanju v naših krajih; od Obsotelja in Kozjanskega do Celjskega in Savinjske doline, pa do krajev na Konjiškem, Zreškem in Slovenjebistriškem. Naše frekvence ostajajo aktivne, še posebej v teh nenavadnih časih, ko se zdi, da še bolj potrebujemo drug drugega. In preverjene informacije,« o koronskih časih razmišlja Anja Deučman, urednica informativnega programa na Štajerskem valu. 

Velika združena ekipa radia Štajerski val in Kozmetike Afrodita ob organizaciji 4. Afroditinega teka s Štajerskim valom v Rogaški Slatini, ko smo se še lahko družili in rekreirali na športnih dogodkih. Teki in podobni dogodki so za zdaj povečini še virtualni, a vsi si že močno želimo dogodkov in druženja v živo.   

»Lokalni in regionalni mediji smo tu zato, da slišimo vaše zgodbe in jim damo glas. Lokalci povezujemo ljudi in pomagamo graditi skupnost. Koronakriza je še posebej pokazala, da smo lokalni mediji pomemben člen lokalne skupnosti, saj v kriznih razmerah delujemo kot podaljšana roka lokalne infrastrukture in mreže obveščanja.« Radio Štajerski val z vami že 68 let.  

Zabavna jutra, sproščeni popoldnevi
Aktualno dogajanje pa vseskozi spremljajo seveda tudi naši radijski voditelji, ki so med epidemijo marsikomu, ki je bil primoran ostati doma, bili morda edina družba. Še naprej bomo s sproščenim programom in glasbo v vaše domove prinašali tudi razvedrilo, dobro voljo ter vam skupaj z našimi sogovorniki vlivali optimizem in pogum. Seveda pa radio že dolgo ni več samo radio, do vas prihajamo po različnih poteh. Štajerski val je prisoten na spletu, spletna stran stajerskival.si je odlično obiskana, v lanskem letu, ki ga je zaznamovala epidemija, smo na spletni strani imeli rekorden obisk, našteli smo več kot 1,6 milijona obiskov, kar dokazuje pomen lokalne informacije.
Prisotni pa smo tudi na Twitterju, Instagramu in seveda Facebooku, kjer prostor najdejo predvsem bolj zabavne vsebine in utrinki iz programa. Tam naši radijski glasovi dobijo tudi obraze

Takole smo praznovali polokrogli jubilej, 65 let radia. Odlično razpoložena radijska ekipa v Šmarju pri Jelšah, kjer se je vse skupaj začelo. Številni nastopajoči glasbeniki so razvajali obiskovalce na prepolni šmarski ploščadi dolgo v poletno noč. Lepi spomini, kajne.

Srečanja s poslušalci so vedno polna topline in prijetne bližine
Seveda vsi z nestrpnostjo čakamo nove čase, ko bo epidemija obvladana in se bomo lahko spet družili, srečevali na blizu in na polno zaživeli. Radio je zahvaljujoč tehnologiji v teh časih sicer morda še bliže poslušalcem kot sicer, saj smo več sami s seboj in nam paše morda samo družba radia, ki ga lahko poslušamo dejansko kadarkoli in kjerkoli, s pomočjo različnih aplikacij, na računalniku ali na telefonu, ki je takorekoč vedno pri roki. 
»A zagotovo to ni isto kot srečanja v živo, ki jih vsi že močno pogrešamo. Zato bi zdajle z največjim veseljem napovedala naš naslednji dogodek, ko bomo vsi skupaj spet uživali v odlični glasbi in prijetni družbi. Srečanja s poslušalci so vedno polna topline in prijetne bližine, ki nas radijce vedno znova napolnijo z novo energijo. Nasmehi in stiski rok, ki si jih ob teh priložnostih izmenjamo, pa so sploh posebna valuta, ki ji ni mogoče določiti vrednosti. Konca epidemije ne more trenutno še nihče napovedati, si vas pa ta trenutek drznem povabiti na našo 70. obletnico … No, saj v bistvu je to že čez 2 leti,« o času po koroni napoveduje Greta Kokot Rajković, programska direktorica Štajerskega vala.

Utrinek z enega od zadnjih legendarnih radijskih večerov pred korono, Štajerski valček - Večer s prijatelji v šentjurski dvorani Hruševec.

Radijci Štajerskega vala še naprej z veseljem ostajamo vaša družba, hvaležni, ker smemo vstopati v vaš svet. Povabljeni na naše frekvence, še posebej ob 1. maju, radijskem rojstnem dnevu, ko smo za vas pripravili številna presenečenja. Sicer pa vsi skupaj ostanimo zdravi in še naprej povezani na frekvencah Štajerskega vala, radia mojega srca.

POVEZANE VSEBINE

RADIO ŠTAJERSKI VAL - NAJBOLJ POSLUŠAN V OBSOTELJU IN KOZJANSKEM

RADIO ŠTAJERSKI VAL ŽE 65 LET!

ŽIVEL 1. MAJ! ŽIVEL ŠTAJERSKI VAL!

Anja Deučman_Intervju_Šentjurčan

Greta Kokot Rajković_Intervju_Časopis OKO

Galerija slik