januar 31, 2021

KORONAVIRUS: V več krajih protesti proti zaprtim šolam

Teden je znova prinesel odpiranje šol za učence prve triade ter vrtcev za vse otroke, a ob strogih ukrepih. Epidemiološka slika se medtem znova nekoliko poslabšuje. Aktualno dogajanje spremljamo v informativnih oddajah Štajerskega vala ter na tej spletni novici. 

Kaj bo prinesel ta teden? (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 31. 1. 2021

SLOVENIJA - V petih regijah bodo šole jutri ostale zaprte, zato so ta vikend v več krajih potekali protesti. Ministrica za šolstvo Simona Kustec je na Twitterju zapisala: "Vsi si želimo, da se šole odprejo. Prva realnost ta hip pa je še vedno virus. Ta je žal še vedno med nami in zato le omejeno dovoli varno odprte šole. Vlada in ministrsvo z vami delimo skupni cilj odprtih šol za vse. Pomagajo si! Z razumom, odgovorno nam bo skupaj uspelo!" V šolo bodo jutri lahko odšli otroci prve triade v regijah: Gorenjska, Koroška, Osrednjeslovenska, Podravska, Pomurska, Primorsko-notranjska in Savinjska regija.

SAVINJSKA REGIJA - Med včeraj novo potrjenimi okužbami jih je bilo v Savinjski regiji največ v občini Zreče, 8. V Šentjurju in Slovenskih Konjicah jih je bilo 6, v ŠMarju pri Jelšah 4, v Celju in Velenju po 3, po 1 pa v Žalcu, Laškem, na Polzeli, Kozjem, Vitanju in Rogatcu.

CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 122 covid bolnikov, 19 jih potrebuje intenzivno terapijo, 14 so jih odpustili.


SLOVENIJA
- Po podatkih Sledilnika za covid-19 so včeraj v Sloveniji opravili 4619 testiranj na novi koronavirus in potrdili 580 okužb. Delež pozitivnih PCR testov je bil 20 %, HAT testov pa 4,4 %. Vlada je ob tem sporočila, da se v bolnišnicah zdravi 1053 covid bolnikov, umrlo je 13 okuženih.


SLOVENIJA -
Študenti lahko le še danes oddate vlogo za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka. Najdete jo TUKAJ. Dodatek znaša 150 evrov.


SOBOTA, 30. 1. 202

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 128 covid bolnikov, kar so šturje manj kot dan prej. 20 med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo, 11 so jih odpustili. Gibanje je od začetka novembra je razvidno v spodnjem grafu.

SAVINJSKA REGIJA - V Sloveniji je trenutno 17.237 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V Savinjski regiji je bilo včeraj največ novih primerov potrjenih v občini Celje, 17. Sledi Šentjur s 14 novimi okužbami. V Štorah so potrdili 9 novih primerov, v Slovenski Bistrici 8, v Žalcu in Velenju po 7, v Rogaški Slatini, Zrečah in Rogatcu po 5, v Podčetrtku imajo 3 novo okužene, v Kozjem in Bistrici ob Sotli po 2, na Dobrni in v Vitanju pa po 1.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj ob 12.793 testih odkrili 1.290 novih okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo 10,1% testiranih. Hospitaliziranih je bilo 1.047 covidnih bolnikov, 165 jih je potrebovalo intenzivno nego. 22 oseb je umrlo.

MARIBOR - Na Mariborskem Pohorju bodo danes smučarjem prvič v tej zimi omogočili tudi nočno smuko. Kot so sporočili iz Marproma, bo Ta na voljo izključno na Snežnem stadionu od pol šestih do osmih zvečer, ko bo obratovala sedežnica Radvanje. Za najmlajše bo v tem času deloval še trak Arena v izteku Snežnega stadiona, sankanje pa takrat ne bo dovoljeno. V Marpromu ob tem obiskovalce opozarjajo, da bodo tudi v večernem času na smučišču veljali enaki zaščitni ukrepi kot veljajo podnevi.

SLOVENIJA - Z današnjim dnem lahko trgovine z živili znova prodajajo tudi nogavice in spodnje perilo. Hkrati se zaradi slabše epidemiološke slike danes zapirajo nenujne trgovine ter kulturne ustanove v obalno-kraški in zasavski regiji. V statističnih regijah z boljšo epidemio-loško sliko, kjer sta tudi podravska in savinjska, lahko še naprej delujejo žičniške naprave ter smučišča pod pogojem, da smučarji opravijo testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Ob predložitvi negativnega testa so od danes dovoljena tudi vozniška usposabljanja.

PETEK, 29. 1. 2021

EVROPSKA UNIJA - Evropska agencija za zdravila Ema je, kot poroča STA, danes priporočila izdajo pogojnega dovoljenja za uporabo cepiva družbe AstraZeneca za osebe, starejše od 18 let. To je tretje cepivo proti covidu-19, ki ga je odobrila Ema. Cepivo mora zdaj dobiti še zeleno luč Evropske komisije, ki običajno sledi v nekaj urah. 

SLOVENIJA - V naših krajih je bilo včeraj spet največ okužb v Celju, 27. Sledi Šentjur, kjer so potrdili 18 novih primerov. V Slovenski Bistrici je bilo novo okuženih 15, v Velenju in Vojniku po 12, v Šmarju pri Jelšah 11, v Žalcu in Laškem po 10, v Štorah 9, v Rogaški Slatini 7, v Slovenskih Konjicah 6, v Zrečah 4, v Podčetrtku in Oplotnici po 2, v Poljčanah, Bistrici ob Sotli, Dobju in Rogatcu pa po 1.

SLOVENIJA - Najprej je vlada odločila, da bo v ponedeljek pouk za prvo triado na daljavo, saj bodo takrat testirali zaposlene v šoli in izobraževanju. A zgodaj popoldne je premier Janez Janša na novinarski konferenci napovedal, da bo pouk ponekod vseeno lahko potekal tudi v živo. To pa bo po njegovih besedah odvisno tudi od posamezne občine. Podrobneje mu prisluhnite v spodnji izjavi:

CELJE - Minulo leto je bilo zaradi epidemije koronavirusa za družbo Celjski sejem najslabše leto v zgodovini. Zaradi omejitvenih ukrepov, ki so veljali, so izpeljali zgolj en sejem v celotni sejemski sezoni, in pred natanko letom dni. A izvršni direktor Robert Otorepec pravi, da še niso obupali in kljub trenutni situaciji snujejo sejemske načrte. Več o tem pa TUKAJ.

LESIČNO, SLOVENIJA - V osnovnih šolah s prilagojenim programom in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami bo pouk tudi prihodnji teden potekal enako kot do zdaj. Učenci prve triade pa se bodo v ponedeljek po vsej državi znova šolali na daljavo. Zaposleni bodo namreč morali ta dan opraviti redno testiranje na novi koronavirus. Na OŠ Lesično nad odločitvijo pristojnega ministrstva niso navdušeni. Ravnateljica Irena Krajnc:

Zaradi šolanja na daljavo so starši otrok od 1. do 3. razreda iz rdečih regij v ponedeljek upravičeni do koriščenja odsotnosti zaradi višje sile.
Osnov no šolo Lesično v tem šolskem letu obiskuje 112 otrok, v prvi triadi je 38 učencev. Ker imajo po besedah Krajnčeve veliko šolo in malo učencev, težav z zagotavljanjem zaščitnih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa na šoli nimajo:

Povejmo še, da bodo vrtci v rdečih regijah prihodnji teden zagotavljali varstvo za vse otroke. Testiranje zaposlenih v vrtcih bo namreč v ponedeljek razporejeno tekom celega dne, tako bo delo potekalo nemoteno.

STRANICE, ZREČE - Ekološka in turistična kmetija Urška s Stranic je lani v mesecih, ko je lahko bila odprta, zabeležila zelo dober obisk. A čas, ko gostov zaradi epidemije ne sme sprejeti, še vedno traja. Pomoči države pa v drugi razglašeni epidemiji ni. Ob tem na kmetiji upajo, da bodo lahko goste v prenovljenih sobah sprejeli čim prej. Še več pa TUKAJ.

SLOVENIJA - V Sloveniji je trenutno po podarkih sledilnika za covid 17.451 aktivnih okužb. Še več epidemioloških podatkov pa v spodnji infografiki, ki jo je objavila vlada.

CELJE - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 132 covid bolnikov. 16 jih potrebuje intenzivno terapijo, 4 so odpustili.

SLOVENIJA
- Država bo danes po sedmem protikoronskem paketu upravičencem nakazala solidarnostni otroški dodatek, dodatek za nego otroka in dodatek za veliko družino. Vsi tisti, ki niso prejemniki otroškega dodatka, a so oddali vlogo za izplačilo, bodo solidarnostni dodatek prejeli do 31. marca, prav tako upravičenci do pomoči ob rojstvu otroka.


CELJE
- Savinjska regija za zdaj še ostaja na seznamu rdeče obarvanih regij, kjer je epidemiološka slika nekoliko boljša. To pomeni, da so lahko ob živilskih trgovinah lahko odprte tudi nekatere druge nenujne trgovine in storitve. Managerka Citycentra Celje Darja Lesjak pravi:

Lesjakova ob tem poudarja, da še vedno velik poudarek dajejo spoštovanju zaščitnih ukrepov, ki pa jih, kot pravi, obiskovalci večinoma dosledno spoštujejo. Katere trgovine so v celjskem Citycentru trenutno odprte preverite TUKAJ.

ZREČE - Vlada Republike Slovenije zaslužnim podeljuje spominske znake za požrtvovalnost v boju proti covidu-19. Z njim nagradi zaslužne za prispevek pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije. Iz Zreč so sporočili, da so v njihovi občini prejemniki trije. Za požrtvovalnost v boju proti epidemiji so jih prejeli zreški župan Boris Podvršnik, poveljnik zreškega občinskega štaba civilne zaščite Emil Mumel in vodja policijskega okoliša Zreče Policijske postaje Slovenske Konjice Marijan Jelenko.

ČETRTEK, 28. 1. 2021

SLOVENIJA - Pouk v prvih treh razredih osnovnih šol v rdečih regijah, torej tudi v Savinjski in Podravski, prihodnji teden začel v torek. V ponedeljek bodo morali zaposleni v šolah namreč znova opraviti redno testiranje na novi koronavirus, pouk za vse učence bo tako ta dan na daljavo.

CELJE - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 128 covid bolnikov.
17 jih potrebuje intenzivno terapijo, 11 so jih odpustili. Skupno število smrti Covid bolnikov je 329, so sporočili iz bolnišnice.

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA - V Sloveniji je trenutno 17.650 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom. V Savinjski regiji so včeraj največ novih okužb odkrili v občini Žalec 28, v Celju je bilo potrjenih 25 novih primerov, Velenju 16, v Šentjurju in Slovenski Bistrici po 9, v Šmarju pri Jelšah 8, Vojniku 7, v Zrečah in Poljčanah so odkrili po 6 novih okužb, v Slovenskih Konjicah 5, Kozjem 3, Štorah in Makolah po 2, na Dobrni, v Vitanju in Bistrici ob Sotli pa po enega. V Podravski regiji je bilo včeraj največ pozitivnih v občini Maribor, 64, in na Ptuju 20.

SLOVENIJA - Osnovne šole v zasavski in obalno-kraški regiji so dobile okrožnico pristojnega ministrstva, da se s ponedeljkom vračajo na pouk na daljavo. Vrtci pa bodo delovali v zmanjšanem obsegu, ki zagotavlja nujno varstvo. Epidemiološki podatki o gibanju števila okužb z novim koronavirusom so namreč ti dve regiji vrnili v črno fazo, ki po vladnem načrtu sproščanja ne dovoljuje pouka v šolah. Nacionalni inštitut za javno zdravje je sicer vladi v enem od mnenj svetoval, naj, če bo potrebno zaostrovanje ukrepov, najprej zapre druge možne lokacije prenosa okužb, ne pa šol in vrtcev. 

SLOVENIJA - Po podatkih Sledilnika za covid-19 so včeraj v naši državi odkrili 1516 novih primerov okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih PCR testov je bil 23,1 %, delež pozitivnih hitrih testov pa 4,3 %. V bolnišnicah se zdravi 1.106 bolnikov, od tega 171 na intenzivni negi. Umrlo je 23 oseb. Še nekaj podatkov je razvidnih v spodnjem grafičnem prikazu. 


SLOVENIJA
- Vlada je včeraj razpravljala o sproščanju oziroma podaljšanju ukrepov v boju proti epidemiji. Zaradi slabših epidemioloških razmer je Obalno-kraško in Zasavsko statistično regijo znova uvrstla med regije v t. i. črni fazi, kar pomeni, da bodo tam znova zaprle vrata nekatere nenujne trgovine in se ustavile nekatere storitve, denimo vulkanizerske in avtomehanične delavnice ter servisi koles. Zapirajo se tudi galerije in muzeji, knjižnice pa bodo prešle na brezstično izposojo. Tak režim ostaja tudi v jugovzhodni, goriški in posavski regiji. Bo pa v celotni državi v prodajalnah z živili ter izdelki za osebno nego in čiščenje znova možno kupiti nogavice in perilo. Poleg tega je vlada sinoči podaljšala tudi odloka o omejitvi gibanja ljudi in prepovedi zbiranja. O šolanju prihodnji teden naj bi razpravljala danes.

SREDA, 27. 1. 2021

SLOVENIJA - Na NIJZ ob tem opažajo, da po viru okužbe še vedno vodi delovno mesto, v zadnjem tednu se je na delovnem mestu okužilo nekaj več kot 18 odstotkov bolnikov. Še zmeraj pa velik del okuženih - 33 odstotkov - ne zna povedati, kje se je najverjetneje okužil. Ob tem je namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager pozvala še:

Opozarja pa še, da njihovi anketarji pogosto naletijo na obolele, ki menijo, da imajo le rahlo virozo. Zato pravi še:

Ponovila je, da so najbolj učinkoviti ukrepi nošenje maske, omejitev druženja, ohranjanje medsebojne razdalje in higiena rok.

SLOVENIJA - V naših krajih so včeraj največ okužb, 29, odkrili v Celju. Sledi Žalec, kjer je na novo okuženih 25, nato Šentjur s 23 novimi primeri. V Velenju je novo okuženih 20, v Zrečah 15, v Rogaški Slatini 14, v Laškem 13, v Slovenskih Konjicah 12. V Šmarju pri Jelšah je po zadnjih podatkih 7 novih okužb, v Slovenski Bistrici 6, v Štorah 5, v Kozjem in Dobrni po 4, v Vojniku in Vitanju po 2, v Rogatcu in Makolah pa po 1.

CELJE - V regijah z boljšo epidemiološko sliko, kjer je tudi Savinjska, so se lahko minulo soboto odprla smučišča. Na enem nižje ležečih pri nas, Celjski koči, so ponovno odprtje nestrpno pričakovali. Tudi zato, ker imajo za razliko od preteklih smučarskih sezon, tokrat dovolj snega. Je pa njihovo obratovanje, kot pravi vodja Gregor Bezlaj, odvisno tudi od možnosti testiranja na covid-19, saj ga na smučišču ne zagotavljajo. Bezlaj še pravi:

V ponedeljek tako niso obratovali, ker je bilo množično testiranje, ki ga na celjskem sejmišču zagotavlja celjski zdravstveni dom, namenjeno zaposlenim v šolah in vrtcih.

SLOVENIJA - Vlada bo na popoldanski seji glede na trenutne razmere spet odločala o morebitnem sproščanju ali podaljšanju ukrepov. Spremembe bodo odvisne tudi od analize Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano o razširjenosti angleške različice novega koronavirusa. Ni pa še jasno, ali bodo zadnji epidemiološki podatki vplivali na spremembe vladnih ukrepov po posameznih regijah. V območju rdeče faze je le še sedem regij, pet pa v območju črne.

SLOVENIJA - Kot poroča sledilnik za covid, so včeraj v Sloveniji opravili 5418 PCR testov, med njimi je bilo pozitivnih 1430 oziroma 26,4 odstotka. Hitrih antigenskih testov je bilo skupaj 10.528, med njimi pa je bilo 4 odstotke oziroma 420 testov pozitivnih. V Sloveniji je trenutno 17.884 aktivno okuženih. Še več podatkov je na twitterju objavila vlada:

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 133 covid bolnikov, 17 jih potrebuje intenzivno terapijo, 10 so jih odpustili.

TOREK, 26. 1. 2021

SAVINJSKA REGIJA - V Savinjski regiji so na včerajšnji dan največ novih okužb s covidom-19 potrdili v občinah Celje, 45, Žalec, 33, Šmarje pri Jelšah, 29, Šentjur, 22, in Vojnik, 18. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ

CELJE
- Vrtci in šole v občini Celje so danes brez težav začeli z delom. Iz Mestne občine Celje so ob tem sporočili, da se je v
čerajšnjega testiranja zaposlenih v udeležilo skoraj 900 posameznikov, pozitivni so bili štirje testi. "Ravnateljice in ravnatelji šol in vrtcev so v imenu vseh zaposlenih izrazili izjemno pozitivno mnenje glede organizacije včerajšnjega testiranja. Sporočili so nam, da je Zdravstveni dom Celje množično testiranje organiziral strokovno in učinkovito. Vsi udeleženci so poleg odlične organizacije izpostavili še izrazito pozitiven in spoštljiv odnos predstavnikov civilne zaščite ter toplino in prijaznost zdravstvenega kadra," so sporočili iz celjske občine. 

ROGAŠKA SLATINA
- V vrtcih so doslej nidili le nujno varstvo, z današnjim dnem pa so tudi v Savinjski regiji v vrtce lahko znova odšli vsi otroci. Preverili smo, kako je bilo v Vrtcu Rogaška Slatina, prisluhni TUKAJ.   


CELJE
- V Splošni bolnišnici Celje so do zdaj s prvim odmerkom cepiva proti koronavirusu cepili 867 zaposlenih. Več kot 700 zaposlenih pa je, kot sporočajo, razvilo naravno imunost, ko je v preteklih mesecih prebolelo covid-19. S cepljenjem bodo še nadaljevali. 

Foto: SB Celje

SLOVENIJA
V vrtce v devetih slovenskih regijah – tudi v naših krajih – so se danes lahko vrnili vsi otroci, v šole pa učenci prve triade. Ministrica za šolstvo Simona Kustec je odprtje pospremila s temi besedami:

Ob tem je podala poziv tudi vsem ostalim:

V šole se je danes sicer vrnilo 53.306 učencev prvega triletja, v vrtce pa 74.630 otrok, znova so odprli 366 šol in 327 vrtcev. V osnovne šole se je fizično vrnilo 12.822 zaposlenih, v vrtce pa 12.844.

ŠENTJUR -
V
 laboratoriju Zdravstvenega doma Šentjur bodo z jutrišnjim dnem začeli samoplačniško testiranje za določitev specifičnih protiteles IgG proti covidu-19. "Pred odvzemom krvi ni potrebno, da ste tešči. Testiranje lahko opravite samo, če nimate simptomov okužbe oziroma po preteku 3 do 4 tednov po preboleli okužbi," sporočajo. Odvzem krvi je mogoče med 11. in 13. uro, cena je 20 evrov. 


SLOVENIJA
- Po podatkih Sledilnika za covid-19 so včeraj v Sloveniji ob opravljenih 35.092 testih na novi koronavirus odkrili 1652 pozitivnih primerov. PCR testov je bilo pozitivnih 24,4 %, hitrih testov, s katerimi so testirali tudi učitelje in vzgojitelje, ki so danes odšli v šole in vrtce, pa 1,7 %. Vlada je ob tem sporočila, da je umrlo 27 okuženih, v bolnišnicah zdravijo 1157 covid bolnikov.


CELJE
- V devet celjskih javnih osnovnih šol se danes vrača 1.587 otrok, ki obiskujejo prve tri razrede, v tri javne vrtce pa 956 malčkov. Kot so sporočili iz celjske občine se številka še spreminja. Izvajanje vzgojno-izobraževalnega dela bo prilagojeno trenutnim epidemiološkim razmeram in bo potekalo ob doslednem upoštevanju preventivnih ukrepov NIJZ. Učenci bodo ves čas pouka v svojem oddelku oz. manjši skupini v istem prostoru, vrtci pa bodo zaradi zagotavljanja higienskih, prostorskih in kadrovskih pogojev odprti do 16. ure. Kot je znano, so morali zaposleni v šolah in vrtcih včeraj opraviti preventivno testiranje, ki ga je izvedel celjski zdravstveni dom. Skupno je opravil več kot 940 hitrih testov. Iz celjske občine so sporočili, da so bili pozitivni le 4 testi.

PONEDELJEK, 25. 1. 2021

SLOVENIJA
- Pred jutrišnjim odprtjem vrtcev in šol v devetih regijah so se zaposleni danes testirali. "
Do 17.00 ure je bilo vnešenih 17.435 testov šolnikov. Od tega je bilo 244 ali 1,4 % testov pozitivnih. V okoljih, kjer je odstotek + večji, je potrebna dodatna previdnost," je o prvih rezultatih na Twitterju zapisal premier Janez Janša

SLOVENIJA - 
Premier Janez Janša je prek Twitterja sporočil, da bodo učenci prve triade osnovne šole in vrtčevski otroci jutri vendarle odšli v šole in vrtce. Kot je zapisal, epidemiologi NIJZ in svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje po oceni novega položaja zaradi odkritja angleške različice novega koronavirusa vračanje v šole in vrtce še vedno podpirajo. Ob tem je Janša vse pozval, naj pomagajo učiteljem in vzgojiteljem, da bo delo varno. Na NIJZ so ob tem napovedali, da bodo epidemiološko sliko v vzgojno-izobraževalni zavodih in celotni populaciji še naprej spremljali, ob znakih naglega poslabšanja pa bodo predlagali nadaljnje ukrepe.

SLOVENIJA - Kot je malo pred 13. uro prek Twitterja sporočila vlada, morajo danes do 16. ure ministrica za šolstvo, direktor NIJZ in vodja svetovalne skupine sporočiti mnenja glede tega, ali bomo šole in vrtce jutri dejansko odprli in v katerih regijah, ker se je situacija ponekod spremenila in to ne na bolje. Kot je premier Janez Janša dejal na seji državnega zbora, je razlog za to angleški sev novega koronavirusa, ki se je pojavil tudi v Sloveniji. Glede na angleške študije se namreč ta sev še posebej hitro širi med otroki.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 131 covid bolnikov, 18 jih potrebuje intenzivno terapijo, 2 so odpustili.

SLOVENIJA - Po zadnjih podatkih, ki jih je objavila vlada je bilo včeraj od 2734 testov pozitivnih 293. V bolnišnicah je 1173 covid bolnikov, 192 na intenzivni negi. Umrlo je 19 oseb.

ROGAŠKA SLATINA, ŠMARJE PRI JELŠAH - Tudi ta teden šmarski zdravstveni dom izvaja brezplačna množična hitra testiranja na covid-19, in sicer v postajah v Šmarju pri in Rogaški Slatini. V Šmarju so na voljo v ponedeljek, sredo, četrtek in petek od 12. do 14. ure ter torek od 15. do 17. ure. V Rogaški Slatini pa danes nekoliko spreminjajo urnik, zaradi testiranj učiteljev. Tako bo v Rogaški za ostale testiranje na voljo v ponedeljek od 12. do 14. ure, v torek, sredo in petek od 7.30 do 10. ure ter četrtek od 15. do 17. ure. Testiranje izvajajo tudi ob sobotah, in sicer v postaji v Šmarju pri Jelšah, med 7.30 in 9.30 uro.  

SLOVENIJA
»Stanje epidemije v Sloveniji se ne umirja, situacija se poslabšuje,« je včeraj popoldne dejal premier Janez Janša. V devetih regijah – tudi Savinjski in Podravski – jutri vseeno odpirajo vrata šole za prvo triado in vrtci za vse otroke. Danes bodo testirali učitelje in vzgojitelje, tisti, ki bodo test zavrnili, ne bodo smeli izvajati pouka oz varstva v šoli ali vrtcu. Janša je pojasnil, da moramo biti sicer pri vnovičnem odpiranju šol pripravljeni na hitre spremembe in prilagajanja:

V sredo bo vlada sicer na seji znova preverila aktualne podatke o gibanju okužb in sprejela odločitve o nadaljnjem rahljanju ali pa vnovičnem zaostrovanju ukrepov.
Janša je ob tem potrdil, da imamo v Sloveniji prvi uradni primer angleškega seva koronavirusa. Vnesel ga je državljan Kosova, ki je v soboto v Slovenijo prišel iz Belgije. Testi, ki ugotavljajo angleški sev, so, kot pravi premier, že v Sloveniji, testirali bodo okoli 10 odstotkov vzorcev za nazaj, da bi tako ugotovili, ali je sev morda bil prisoten že prej. Rezultati naj bi bili znani jutri.

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA – Število covid bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, se je znova nekoliko povišalo. V petek jih je bilo v bolnišnicah 1129, v soboto 20 več. Aktivno okuženih je po podatkih sledilnika za covid trenutno skoraj 18.500 prebivalcev Slovenije. V Savinjski regiji je skoraj 900 okuženih na 100 tisoč prebivalcev, kar jo med vsemi regijami še vedno uvršča med šest najbolj ogroženih. Največ okužb je v občinah Celje, Žalec, Velenje in Šentjur. Slika je nekoliko boljša v Podravski regiji, tam je nekaj več kot 800 aktivnih okužb na 100 tisoč prebivalcev, ugodnejša slika je le še v treh regijah, in sicer Koroški, Osrednjeslovenski in Gorenjski.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano z novim koronavirusom prejšnji teden, preverite TUKAJ.