februar 1, 2022

V Rogatcu z razstavo obeležili 100 let od rojstva Jožeta Šmita

V Rogatcu na današnji 1. februar praznujejo 100. obletnico rojstva literata Jožeta Šmita. V Muzeju na prostem Rogatec so ob tem postavili razstavo njegovih del. Pred Viničarsko hišo bo postavljena Knjigobežnica, kjer bodo Šmitove pesniške zbirke na voljo obiskovalcem.

Razstava del Jožeta Šmita bo na ogled ob izboljšanju epidemičnih razmer, ko bodo vrata muzeja ponovno odprta. (Foto: Muzej na prostem Rogatec)

Literat in velik domoljub
Pred 100 leti, 1. februarja 1922, se je v Tlakah pri Rogatcu rodil Jože Šmit, pesnik, prevajalec in urednik otroške revije Ciciban. "Jože Šmit je delal kot novinar pri Kmečkem glasu in lektor pri Mladinski knjigi. Prevajal je leposlovje iz latinščine, nemščine, francoščine, angleščine, romunščine in srbščine, zaslovel pa predvsem s prevodi rimskega pesnika Katula. Za svoji zbirki Lirika časa in Koleselj iz cedilike je prejel Kajuhovi nagradi. Založba Mladinska knjiga mu je leta 1970 podelila Levstikovo nagrado za zbirko Kako bomo umirali. Jože Šmit pa je bil tudi velik domoljub, skozi njegova dela veje tudi ljubezen do domačega kraja," razlaga Nives Brezovnik iz Muzeja na prostem Rogatec, kjer so se z odprtjem razstave Šmitovih del poklonili 100-letnici rojstva rojaka in častnega občana občine Rogatec.

Kot še pravi Brezovnikova, sta prejšnji mesec reviji Ciciban in Cicido v sodelovanju z Mladinsko knjigo objavili tudi Šmitove otroške pesmice in uganke. Razstava del Jožeta Šmita bo sicer na ogled ob izboljšanju epidemičnih razmer, ko bodo vrata muzeja ponovno odprta.

 
Najmlajši bodo lahko Šmitova dela spoznavali v Cicibanovem kotičku. (Foto: Muzej na prostem Rogatec)

Natečaj podaljšan, spomladi še knjigobežnica
V Rogatcu ob tem še vedno vabijo k raziskovanju in odkrivanju Šmitove bogate litararne zapuščine skozi likovni in literarni natečaj, hkrati pa pozivajo k medgeneracijskemu sodelovanju pri zbiranju predmetov na temo otroštva nekoč. Rok za oddajo del na natečaj sta občina Rogatec in Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec podaljšala do 18. februarja. Pod brajdami pred Viničarsko hišo bo po napovedih Bezovnikove v toplejših dneh v sodelovanju s Knjižnico Rogaška Slatina postavljena še Knjigobežnica, kjer bodo Šmitove pesniške zbirke na voljo obiskovalcem. Brezovnikova ob tem poudarja, da so spomini na Jožeta Šmita živi tudi drugod po Sloveniji. S spletnimi dogodki se ga bodo danes spomnili na OŠ Črni vrh nad Idrijo in v Knjižnici Litija, kjer je Šmit preživel del svojega življenja. (SP)