januar 20, 2021

Z zapisanim z roko se bolj poistovetimo

Teden pisanja z roko je, ki nas opominja, da ima vsak od nas edinstveno pisavo ter da je lahko sporočilo, ki ga naslovnik prebere v njej, veliko bolj osebno. Z grafologinjo in predsednico društva Radi pišemo z roko Marijano Jazbec smo se pogovarjali.

Letošnji Teden pisanja z roko opozarja tudi na digitalizacijo, ki smo ji s šolanjem in delom na daljavo še bolj izpostavljeni. (Foto: Štajerski val)

Teden pisanja z roko je. Pripravlja ga društvo Radi pišemo z roko. Predsednica društva Marijana Jazbec pri tem pravi, da ima vsak edinstveno pisavo. V času, ko še večjo vlogo igrajo računalniki in podobna tehnologija, pa moramo pisanju z roko posvečati še več pozornosti. "Številne zapise in besedila tipkamo, ker je to lažje, hitreje in ceneje. A pri številnih osebnih sporočilih, kot so voščila, izrazi sožalja ali priprava osnutkov, je bolj smiselno in priporočljivo pisati s pisalom in roko," razmišlja in dodaja, da sama dneve začenja tako, da napiše stvari, ki jih mora postoriti. "Stvari, zapisane z roko, so bolj zavezujoče, bolj se poistovetim z njimi," pravi.

Letošnji šesti Teden pisanja z roko sicer poteka pod geslom Pišem pismo prijatelju. Temu več kot 200 šol, knjižnic, ljudskih univerz in domov za starejše sledi že od septembra, pri čemer Jazbečeva pravi, da so nastala številna z roko napisana pisma in voščila. Pisali so jih učenci, pa tudi učitelji, jih tudi prejeli, decembra pa so se tako napisanih lepih želja razveselili tudi stanovalci več domov za starejše.

Ob tem Marijana Jazbec poudarja še, da je pisanje pomembno v vseh obdobjih življenja, saj z njim razvijamo motorične spretnosti, ki nam prav pridejo na številnih področjih. Še več pa v spodnjem pogovoru. (TMG)