januar 24, 2023

Preprečiti je vedno bolje kot zdraviti

Kako je s cepljenjem proti HPV?

V tem tednu (od 23. do 29. januarja) obeležujemo 17. evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. Med vsemi raki je to najbolj preprečljiv rak, ki pa je še vedno četrti najpogostejši rak pri ženskah na svetu in eden od najpogostejših rakov pri mlajših ženskah. 

Ena izmed vodilnih pobud Evropskega načrta za boj proti raku je spodbujanje cepljenja proti humanim papilomavirusom, ki povzročajo raka. (slika je simbolična, splet)

Svetovna zdravstvena organizacija je že leta 2020 lansirala globalno strategijo za odpravo raka materničnega vratu in postavila tri cilje. Ti so 70-odstotna udeležba žensk v presejalnih programih, ustrezno zdravljenih več kot 90 odstotkov odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu ter 90-odstotna precepljenost deklic proti humanim papilomavirusom (HPV). Slovenija prva dva cilja že dosega, enako kot v številnih drugih evropskih državah pa je potrebno več pozornosti posvetiti cepljenju proti HPV.

V luči tedna boja proti raku na materničnem vratu smo se o HPV, ki so najpogostejša spolno prenosljiva okužba, pogovarjali z epidemiologinjo Alenko Trop Skaza. HPV virusi povzročajo okužbe kože in sluznice, lahko povzročijo genitalne bradavice, papilome ter več vrst rakov. Mnogo ljudi meni, da HPV prizadene samo ženske, pa to ne drži. V resnici HPV povzroča številne različne težave in bolezni tako pri ženskah kot pri moških. Je pa tudi glavni vzrok za raka materničnega vratu, ki je edini raki, ki ga lahko uspešno preprečujemo s cepljenjem in presejanjem.

Da bi preprečili okužbe s HPV, stroka svetuje cepljenje otrok. Nekaj časa je bilo to predvideno predvsem za dekleta v 6. razredu osnovne šole, zadnja leta k cepljenju vabijo tudi dečke. Seveda se lahko posamezniki cepijo tudi kasneje, vendar pri zgodnjem cepljenju zadostujeta dva odmerka, pri poznem pa je za enako zaščito potrebno prejeti tri odmerke. Zakaj strokovnjaki še priporočajo cepljenje in kaj morajo o njem vedeti starši, ki vendarle morajo do 15. leta otrokove starosti podpisati soglasje za cepljenje? Odgovore smo poiskali pri epidemiologinji Alenki Trop Skaza, z njo se je pogovarjala Andreja Kukovič.