oktober 30, 2018

Naj bodo prazniki varni tudi v prometu

Številni se boste na noč čarovnic odpravili na različna praznovanja in zabave. Kljub sproščenemu vzdušju v teh prazničnih dneh pa ne pozabite na varnost, še zlasti za volanom, na kar opozarjajo tudi policisti.

Policisti bodo v teh dneh še posebej pozorni na kršitve v prometu. (Fotografija je simbolična.)

Maske in alkohol ne sodijo za volan
Če se boste maskirali, je dobro, da veste, da z masko ne smeste sesti za volan. To namreč prepoveduje zakon o pravilih cestnega prometa. Sem sodijo maske, lasulje, kostumi in podobno. Bojan Šipek iz Policijske postaje Šentjur razlaga:

Če pravil ne boste upoštevali, vas lahko policisti oglobijo s 120 evri kazni. Veliko višja kazen oziroma posledice vas lahko doletijo, če boste za volan sedli pod vplivom alkohola. Šipek poudarja:

Če pa boste uživali alkoholne pijače, policisti svetujejo, da poskrbite za druge, primernejše oblike prevoza na zabavo ali domov. Ne bo odveč, če opozorimo tudi, da ne vozite pod vplivom psihoaktivnih snovi ali zdravil, ki prav tako zmanjšujejo sposobnosti za vožnjo. Sicer pa velja poziv, da prilagodite hitrost svoje vožnje stanju in lastnostim ceste, prometnim razmeram ter lastnemu znanju in izkušnjam. In ne pozabite tudi na varnostni pas! (NS)