junij 27, 2018

Naj bolezen ali poškodbe ne pokvarijo dopusta

Čas dopustov je in čas, ko se večina odpravi na oddih. Če vas bo pot vodila izven Slovenije, nikar ne pozabite na zavarovanje. Za potovanje v države Evropske unije morate imeti evropsko kartico zavarovanja, dobro pa si je urediti tudi turistično zavarovanje z asistenco v tujini.

Ko greste v tujino, nikar ne pozabite doma zdravstvenega zavarovanja. (Foto: Štajerski val)

Naročilo enostavno in hitro
Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je izdana za najmanj 30 dni in največ 1 leto. Izjema so upokojenci in po njih zavarovani družinski člani ter otroci do dopolnjenega 18. leta, ki jim kartica velja 5 let. Kartico lahko naročite največ 30 dni pred iztekom veljavnosti aktualne, na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), preko mobilnega telefona s SMS sporočilom ali pri referentu na območnih enotah oziroma izpostavah ZZZS. Za zavarovance je brezplačna, prejmete jo v 4 delovnih dneh po naročilu, v poletnih mesecih pa se zaradi povečanega števila naročil ta rok lahko tudi podaljša. Če evropske kartice ne naročite pravočasno, se lahko oglasite na pristojni območni enoti ali izpostavi ZZZS, kjer vam bodo izdali poseben certifikat, ki začasno nadomešča evropsko kartico.

Krije le nujne zdravstvene storitve
Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja velja v državah Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora (Islandija, Liechtenstein in Norveška) ter v Švici, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Republiki Makedoniji in Republiki Srbiji. Krije nujno zdravljenje in nujno medicinsko pomoč, in sicer neposredno pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže. Nujno je vedeti, da evropska kartica ne pokriva vseh stroškov, kot so na primer stroški prevoza zavarovane osebe iz tujine v domovino, stroški zdravstvenih storitev, ki jih nudijo turistične ambulante na Hrvaškem ter stroški zdravljenja oziroma poroda v tujih državah, če je bil namen bivanja zavarovane osebe v tujini zdravljenje oziroma porod. Prav zato v ZZZS svetujejo, da si poleg evropske kartice zdravstvenega zavarovanja uredite tudi turistično zavarovanje z asistenco v tujini pri kateri od zavarovalnic. Zavarovanje z asistenco v tujini je nujno tudi, če potujete kamorkoli drugam po svetu. (JV)