april 30, 2019

Naj na kresovanje ostanejo lepi spomini

V že precej oddaljeni preteklosti so se ljudje s kresovi svarili pred nevarnostjo. Še pred tem so verjeli, da tako pomagajo soncu pridobivati moč. Konec 19. stoletja so prižiganje kresov prevzela gibanja za delavske pravice. Z njimi še danes opozarjajo na pravice delavcev. Če boste kresovali, previdnost ni odveč, pravijo na Upravi za zaščito in reševanje.

Na javnih prireditvah za kres s požarno stražo poskrbijo gasilci. Če boste kresovali sami, pa prej preberite nekaj nasvetov, da bodo nanj ostali lepi spomini. (Foto: Pexels)

Preden zakurite kres, morate okolico kurišča dobro očistiti. Blizu plamenov, vsaj meter od roba kresa, ne sme biti nobene gorljive stvari. Okoli kurišča morate nasuti materiale, ki ne zagorijo – pesek, kamenje, opeko ali kovino.

Za kres je dobro uporabiti čim bolj suh les. Nikakor pa plamenov ne smemo spodbuditi z nevarnimi, vnetljivimi, eksplozivnimi ali oksidativnimi snovi. Prav tako ne smemo kuriti odpadkov. Nad kresom mora ves čas bdeti odrasla oseba.

Kresovanja so, kot vsi dogodki na prostem, odvisna od vremena. Če je kresna noč vetrovna, ognja ne smemo prižgati. Če pa kres že gori, je potrebno kurjenje prekiniti. Ko zaključimo kresovanje, moramo poskrbeti, da ogenj in žerjavico popolnoma pogasimo. Na Upravi za zaščito in reševanje priporočajo, da kurišče posujemo z negorljivimi snovmi, kot sta pesek ali zemlja. Če ogenj pobegne izpod nadzora in zaneti požar, je potrebno to takoj sporočiti na številko 112. (TMG, Center za obveščanje)