marec 22, 2020

Nakupovanje in rokovanje s hrano v času koronavirusa

Zaradi omejevanja stikov in preprečevanja okužbe s koronavirusom je vse več ljudi doma. V trgovino pa je od časa do časa vseeno treba, zato so na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravili nasvete, kako praktično ravnamo s kupljeno hrano, ko pridemo domov.

Zalog hrane ne primanjkuje. (Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay)

Zaradi preprečevanja stikov med ljudmi in širjenja novega koronavirusa je prišlo tudi do sprememb delovnega časa trgovin. Po novem so lahko prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, odprte vsak delovni dan vsaj od 8. ure in najmanj do 18. ure. Med 8. in 10. uro imajo prednost pri nakupu in vstopu v trgovine ranljive skupine občanov (invalidi, upokojenci in nosečnice).

Čeprav zaenkrat ni dokazov, da se koronavirus prenaša tudi s hrano, se priporoča redno in pravilno umivanje rok ter varna priprava in ustrezno shranjevanje hrane. Priporoča se tudi, da se temeljito operejo živila, ki jih zaužijemo surova, denimo sadje in zelenjava.

Pri živilih, ki jih kupimo v trgovini, je prav tako potrebno vzdrževati visoko stopnjo higiene.

Ko pridemo iz trgovine:

  • vstopimo skozi vhodna vrata stanovanja in živila, ki jih prinesemo iz trgovine, odložimo na hodniku,
  • odidemo v kopalnico in si dobro umijemo roke,
  • vrnemo se po živila, jih odnesemo v dnevni prostor in jih pospravimo,
  • vrečko ali škatlo odnesemo iz dnevnega prostora,
  • ponovno si umijemo ter razkužimo roke.

Pomembno je, da si roke dobro umijemo, saj se koronavirus na različnih materialih obdrži od nekaj ur do nekaj dni in ga lahko prinesemo domov tudi iz trgovine.

 
Koronavirus se na različnih površinah obdrži od nekaj ur pa do nekaj dni. (Grafika: Štajerski val)

Na ministrstvu pa so pripravili tudi splošna priporočila glede obiska trgovin. Z upoštevanjem zmanjšanja stikov lahko posledično preprečujemo okužbo s koronavirusom.

Splošna priporočila Zveze potrošnikov Slovenije glede obiska trgovin:

  • v trgovino gremo samo v nujnem primeru;
  • nakupe opravlja en zdrav član družine, otroci ostanejo doma;
  • pripravite si nakupovalni listek. Prihrani lahko ponovno pot v trgovino;
  • pri obisku živilske trgovine vzdržujmo visoko stopnjo higiene;
  • v trgovini se dotikamo samo tistih živil, ki jih bomo položili v nakupovalno košaro; 
  • pri nakupu samopostrežnega kruha, nepakiranega sadja in zelenjave obvezno uporabimo rokavice za enkratno uporabo;
  • držimo varno razdaljo in se držimo higiene kašlja.

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje predlagajo tudi uporabo drugih načinov nakupa, kot je recimo spletna prodaja in tudi preučitev drugih možnosti, da morda nakup namesto nas opravi nekdo drug in nam dostavi nakupljeno. Poudarjajo tudi, da je zalog v prehrani dovolj. (AP)