oktober 26, 2021

Namesto gore sveč na grob raje zastavico sočutja

Bliža se 1. november, dan spomina na vse, ki jih ni več med nami. Množično obiskovanje pokopališč in prižiganje sveč je velika okoljska obremenitev, zato se je pred leti rodila akcija Manj svečk za manj grobov. Med drugim se pridružujejo v Šentjurju. Kako?

V zameno za prostovoljni prispevek boste dobili zastavico sočutja. Z njo boste pokazali, da vam je poleg spomina na tiste, ki jih ni več med nami, mar tudi za še živeče ter navsezadnje tudi za okolje. (Foto: FB Manj svečk za manj grobov)

Manj svečk za manj grobov je vseslovenska ekološko-humanitarna akcija. »Svečke na grobu so močan simbol spomina na naše najdražje in z akcijo ne želimo rušiti tradicije. Tega spomina pa ne smemo okrniti s pretiravanjem. Svoje pokojne nosimo v mislih in srcih vsak dan, s sodelovanjem v akciji Manj svečk za manj grobov pa naredimo še nekaj dobrega za tiste, ki nas najbolj potrebujejo,« pravijo organizatorji, Dobrodelno društvo Fundacija Svečka. Spodbujajo nas, da namesto nakupa sveč denar namenimo v dobrodelne namene, v zameno bomo dobili zastavico sočutja, ki jo lahko damo na grob.

Akcija bo v 24 občinah, v nekaterih krajih se je že začela. Stojnica, na kateri boste lahko darovali svoj prostovoljni prispevek, v zameno pa dobili zastavico sočutja, bo tudi na pokopališču v Šentjurju, in sicer v soboto, 30. oktobra, od 9. do 17. ure, v nedeljo, 31. oktobra, od 8. do 17. ure, ter v ponedeljek, 1. novembra, od 8. do 12.30 ure. Kot pravi koordinatorka akcije v Šentjurju Mihaela Rožej, bodo zbrani denar namenili Domu starejših Šentjur:

Rožejeva upa, da bo akcija uspešna, kot je bila tudi zadnja, ko so prostovoljne prispevke namenili za nakup defibrilatorja in tekaške steze za Varstveno delovni center Šentjur.

Sicer pa se lahko vseslovenski akciji pridružite tudi z darom prek SMS sporočila. Če pošljete SMS z besedilom SVECKA na 1919, boste darovali 1 evrov, če pošljete SVECKA5, pa boste darovali 5 evrov. Zbrani denar bodo namenili za nakup medicinskih pripomočkov ter zdravljenje bolnih ljudi. Še več o akciji ter o lokacijah stojnic izveste TUKAJ. (AD)