junij 26, 2020

Slatinski Naravovarstveni center Sotla odslej Bobrov center

Občina Rogaška Slatina s partnerji zaključuje ureditev Naravovarstvenega centra Sotla. Ob vstopu v zadnjo fazo del so se odločili, da bo center nosil novo ime. Tako je postal Bobrov center. Odprtje načrtujejo jeseni.

Zaključna dela v centru prevzema podjetje RPS iz Ljubljane. (Foto: Občina Rogaška Slatina)

Občina Rogaška Slatina s partnerji v projektu Vezi narave nadaljuje urejanje Naravovarstvenega centra Sotla, ki bo odslej Bobrov center. »Odločitev ni bila lahka, kajti Sotla je pojem, ki ima za domačine močan življenjski in simbolni pomen. Pa vendar, v sodelovanju s partnerji, ki sodelujejo v pripravi projekta, je prevladalo mnenje, da prvotni naziv ne odraža privlačnosti in igrivosti vsebin, ki trenutno nastajajo v notranjosti objekta,« o novem imenu pravi slatinski župan Branko Kidrič.

Sicer pa so v Rogaški vstopili v zadnjo fazo projekta – v notranjosti objekta, ki je postavljen na slatinski strani želenega Vonarskega jezera, bodo zdaj še namestili tehnološko in drugo opremo. Tako želijo naravo porečja Sotle in vsebine območja, ki ga varuje Natura 2000, predstaviti čim širši publiki. Tako bo Bobrov center ponudil geografski oris Obsotelja, predstavil življenje vodnih vrst in bogastvo naravnih vodotokov ter pogled v prihodnost takšnih ekosistemov. Zadnja faza bo stala 140.000 evrov, izvedlo jo bo podjetje RPS iz Ljubljane.

Na slatinski občini načrtujejo, da bodo Bobrov center, ko bo predvidoma jeseni odprl svoja vrata, obiskale šolske in vrtčevske skupine ter društva in posamezniki. Verjamejo, da je ureditev centra pomemben korak do oživitve Vonarskega jezera. (TMG)

 

POVEZANI ČLANKI:

Vzpostavitev Naravovarstvenega centra Sotla po načrtih

Naravovarstveni center Sotla bo prehitel Vonarsko jezero