junij 25, 2017

Naša domovina ima 26 let

Na današnji dan pred 26 leti je slovenska skupščina sprejela temeljno ustavno listino, ustavni zakon in deklaracijo o neodvisnosti Republike Slovenije. Tako smo Slovenci prvič v zgodovini dosegli lastno državnost. Ta dan obeležujemo praznik dneva državnosti.

Predsednik Pahor je sinoči poudaril, da si zlasti od ustanovitve države naprej ustvarjamo tudi domovino, v kateri je dovolj prostora za vse.

Ključni dnevi osamosvojitve
Osamosvojitev leta 1991 predstavlja vrhunec demokratičnih sprememb konec 80. let prejšnjega stoletja ne le v nekdanji Jugoslaviji, pač pa v vseh nedemokratičnih sistemih Vzhodne Evrope. Ob rahljanju enotnosti komunistične partije na zvezni ravni s strani Zveze komunistov Slovenije in prebujanja slovenske civilne družbe pa so bistveni pospešek osamosvojitvenemu procesu dale prve povojne demokratične volitve aprila 1990. Zmagala je Demokratična opozicija Slovenije (Demos), ki je tudi oblikovala vlado. Že t.i. Pekrski dogodki nakazali so nakazali, da Beograd Sloveniji ne bo mirno pustil oditi iz federacije. Tako se je neposredno po razglasitvi neodvisnosti, v noči na 27. junij, začel napad enot Jugoslovanske ljudske armade na Slovenijo. Izid desetdnevne vojne je bil umik JLA v vojašnice, dejansko pa je bila pot v samostojnost zapečatena z odhodom vseh pripadnikov JLA - zadnji jugoslovanski vojak je koprsko pristanišče in s tem slovensko ozemlje zapustil 25. oktobra.

Predsednika Pahorja preveva zmerni optimizem
Na sinočnji osrednji državni slovesnosti na ljubljanskem Kongresnem trgu je predsednik republike Borut Pahor v nagovoru med drugim poudaril, da ga preveva zmerni optimizem. "Smo v dovolj dobri kondiciji, boljši kot pred leti. Lahko samozavestno gledamo na izzive. Smo gospodarji svoje usode, lahko mislimo s svojo glavo in suvereno sprejemamo odločitve," je še dejal. Pred 26 leti je bilo po njegovih besedah "danih na oltar domovine preveč življenj". Za nami pa prihajajo otroci, ki jim je bilo to gorje prihranjeno. Po njegovih besedah je prav, da tudi oni vedo, da Slovenci nismo nikoli ničesar dobili v dar, da smo se morali za svoje pravice uporno boriti in da so pogumni domoljubi dostikrat žrtvovali tudi svoje življenje. In kako se vi spominjate osamosvajanja ? Kaj vam pomeni dan državnost - odgovorom prisluhnite v spodnjih posnetkih. (BF)

Datoteke

KAKO SE SPOMINJATE OSAMOSVOJITVE

KAJ VAM POMENI DAN DRŽAVNOSTI