oktober 14, 2015

Naši kraji med najlepšimi v Sloveniji

Turistična zveza Slovenije vsako leto nagradi najlepše kraje v državi. Izbira jih v vseslovenski akciji Moja dežela, lepa in gostoljubna. Med najlepše so se tudi letos uvrstili naši kraji.

Rogaška Slatina je osvojila prvo mesto med zdraviliškimi kraji.

Gostoljubje in urejenost ključ do uspeha
Urejenost kraja in gostoljubnost ljudi, ki v njem živijo sta zagotovo razloga, zaradi katerih ljudje radi obiščejo določene destinacije in se tja tudi vračajo. Vseslovenskemu tekmovanju v urejenosti in gostoljubnosti mest - Moja dežela, lepa in gostoljubna, ki ima več kot dve desetletji dolgo tradicijo, se zato vsako leto pridruži več sodelujočih. Letos se je tako na državno tekmovanje uvrstilo 143 mest in krajev, sedem kampov, 11 mladinskih prenočišč, 16 tematskih poti in celo pet bencinskih servisov. Najboljši trije v posamezni kategoriji so za svojo odličnost prejeli priznanja. Med njimi je tudi veliko naših krajev.

Kdo so zmagovalci?
Med večjimi mesti je naziv najlepšega osvojilo Velenje, Celje je v tej kategoriji prejelo bronasto priznanje.  V kategoriji manjših mest je prvo mesto pripadlo Žalcu, zmagovalca iz naših krajev smo dobili tudi v kategoriji zdraviliških krajev, kjer je slavila Rogaška Slatina. Najlepši izletniški kraj je Mozirje, drugo mesto je pripadlo Olimju. Tretje najlepše vaško jedro ima Frankolovo, medtem ko je v kategoriji trških jeder naziv najlepšega osvojil šentjurski Zgornji trg, tretje mesto pa je pripadlo Podsredi. Priznanja sta predstavnikom najlepše urejenih krajev podelila minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja. (NS)

Najbolje ocenjeni kraji in mesta v posameznih kategorijah:
Večja mesta: Velenje, Ljubljana, Celje
Srednja mesta: Nova Gorica, Slovenj Gradec, Postojna
Manjša mesta: Žalec, Ljutomer, Črna na Koroškem
Turistični kraji: Bled, Piran, Kranjska Gora
Zdraviliški kraji: Rogaška Slatina, Čatež ob Savi, Dolenjske Toplice
Izletniški kraji: Mozirje, Olimje, Ribčev laz v Bohinju
Mestna jedra: Kamnik, Idrija, Krško
Vaška jedra: Kog, Marezige, Frankolovo
Trška in druga urbana jedra: Zgornji trg Šentjurja, Mežica, Podsreda

Galerija slik