januar 17, 2017

Ne zatipkaj si življenja!

Informacijske tehnologije so dobrodošle. Če jih uporabljamo odgovorno. Če ne, smo lahko žrtve spletnih goljufij in zlorab ter nezakonitih posegov v našo zasebnost. Takšnih primerov je vse več tudi v Sloveniji. Predvsem zaradi naše naivnosti. In neodgovornosti. Osveščanje je zato nujno.

Vsak sam lahko s kulturnim in etičnim vedenjem naredi ogromen korak k spreminjanju interneta na bolje. (Foto: safe.si)

Tepe nas predvsem nepremišljenost
Po podatkih policije je primerov spletnega nasilja v Sloveniji iz leta v leto več. Med odraslimi osebami so leta 2015 zabeležili več kot 100 primerov samo spletnega izsiljevanja. Gre za posnetke s kočljivo (najpogosteje intimno) vsebino, s katerimi potem žrtev izsiljujejo, češ, da jih bodo pokazali njihovemu partnerju, delodajalcu ali drugim ljudem. Na spletu je tudi veliko strani, ki pozivajo k sovraštvu, veliko je nasilnih spletnih iger, na družbenih omrežjih je vse več žaljive komunikacije. Nedavna raziskava ljubljanske Fakultete za družbene vede je pokazala, da je bila skoraj polovica mladih Slovencev med 15. in 25. letom deležna žaljivih komentarjev. Zato je ozaveščanje o odgovorni rabi interneta nujno.

Kakšen vzor ste otroku?
Pametni mobilniki, tablice, dlančniki so vse bolj razširjena tehnologija, ki jo uporablja tudi vse več otrok. Z njimi pa prihajajo tudi določene pasti. Čeprav te naprave odpirajo zanimive nove oblike komunikacije, zabave in tudi učenja, pa je pri neprevidni rabi pametnih mobilnikov bolj ranljiva otrokova zasebnost zaradi razkrivanja lokacije prek telefona, še hitrejše objave in širjenja slik, informacij zaradi dostopa do spleta prek mobilne naprave, ki omogoča tudi dostop do otrokom neprimernih vsebin. Pravnik in strokovnjak s področja informatike dr. Benjamin Lesjak zato pripravlja predavanja in delavnice za otroke in najstnike, njihove starše in učitelje o tem, kako internet uporabljati odgovorno in varno. "Predvsem pa moramo biti starši svojim otrokom za zgled. Pa ne le z besedami, temveč z dejanji. Iskreno se zamislimo, kolikokrat na dan zremo v telefon, kako pogosto smo na spletu? Kakšen vzor s tem dajem otroku?" nas poziva k razmisleku dr. Lesjak. Predvsem pa opozarja starše, da na facebooku ne objavljajte fotografij in posnetkov svojih otrok, saj jih s tem izpostavljate tudi pedofilom. O tem v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

BENJAMIN LESJAK SVETUJE