marec 29, 2020

NEDELJA in koronavirus v naših krajih

Število okuženih z novim koronavirusom se je povzpelo na 730, število umrlih na 11. Predsednik republike je ob tem podelil jabolko navdiha vsem, ki v teh težkih lasih neumorno in požrtvovalno delajo. Dogajanje tudi danes spremljamo in vas o njem sproti obveščamo.

Še en dan boja proti koronavirusni bolezni COVID-19 (Foto: Pixabay)

SLOVENIJA - Odslej gibanje le še znotraj občin, z nekaj izjemami. Vlada je zaostrila ukrepe za zajezitev epidemije. Opolnoči bo v veljavo stopila prepoved gibanja izven občine stalnega ali začasnega prebivališča, na zaprtih javnih krajih pa bo po novem obvezna uporaba zaščitne maske oz. druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, prav tako rokavic. O podrobnostih TUKAJ.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Število potrjenih okužb z novim koronavirusom se je v šmarski občini v enem dnevu s 70 povzpelo na 87.

OBSOTELJE IN KOZJANSKO -
Kam po lokalno hrano v občinah Obsotelja in Kozjanskega? Razvojna agencija Sotla je zbrala sezname, najdete jih TUKAJ.

CELJE - Splošna bolnišnica Celje je prejela 20 dodatnih ventilatorjev za umetno predihavanje pljuč. Ventilatorji so prispeli včeraj, tehnični strokovnjaki so jih že sestavili in tehnično pregledali, specialisti intenzivne medicine pa preverili ustreznost ter delovanje. Jutri se bo pričelo izobraževanje osebja na intenzivni enoti za delo na aparatih. "Tako bomo kot največja regionalna bolnišnica v Sloveniji lahko na višku epidemije zagotovili oskrbo do 30 bolnikov okuženih s covid-19, ki bi potrebovali tovrstno pomoč," je povedala direktorica celjske bolnišnice Margareta Guček Zakošek.
Ob tem gospodarski minister Zdravko Počivalšek napoveduje, da bo prihodnji teden dobavljenih še vsaj 20 od 220 naročenih ventilatorjev.

Foto: SB Celje

ŠMARJE PRI JELŠAH - Gost našega nedeljskega radijskega srečanja je bil župan občine Šmarje pri Jelšah, ki je eno od žarišč okužbe z novim koronavirusom, Matija Čakš. »V teh težkih časih epidemije je najpomembneje, da v kraju ljudje držimo skupaj. Da ne obsojamo, da ne izrečemo stvari, za katere nam bo potem žal. Kajti tudi te krize bo enkrat konec in takrat si bomo morali pogledati v oči,« je med drugim povedal. Pogovoru prisluhni TUKAJ.

SLOVENIJA -
Predsednik republike Borut Pahor je to dopoldne virtualno vročil priznanje jabolko navdiha vsem, ki v času spopadanja z epidemijo novega koronavirusa požrtvovalno in nesebično skrbijo, da življenje teče karseda normalno. Predsedniku pridluhnite TUKAJ.

SLOVENIJA - 
Včeraj sta zaradi koronavirusa umrli še dve osebi. Novi virus je v Sloveniji tako zahteval 11 življenj. 
Število okuženih je po zadnjih podatkih 730. V bolnišnicah se trenutno zdravi 101 bolnik, kar je 11 več kot v petek. Med njimi 23 oseb potrebuje intenzivno nego.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Kitajska restavracija Beli labod je na poziv Kitajske gospodarske zbornice v Sloveniji šmarskemu domu upokojencev donirala 2.000 mask.

SLOVENIJA - 
Prvi paket zakonov za omilitev posledic epidemije koronavirusa je že v veljavi. Tako bo država pomagala delodajalcem, ki 
ne morejo zagotavljati dela vsaj 30 odstotkom zaposlenim naenkrat. Zavezanci bodo lahko davčne obračune in letna poročila oddali pozneje ter bodo lahko zaprosili za odlog odplačevanja posojil za leto dni. Enako velja za številne druge upravičence, tudi fizične osebe. Država bo prav tako omejila promet z živili in, če bo to potrebno, uravnavala njihove cene. Tako naj bi zagotovila, da bo preskrba s hrano nemotena. Nekatere ukrepe še nadgrajuje tako imenovani mega zakon, ki ga je vlada sprejela sinoči.

SLOVENIJA - Vlada naj bi še to popoldne zaostrila odloka o prepovedi zbiranja na javnih mestih. Predvidoma se bo tako možnost gibanja ljudi omejila na občino, v kateri živijo. Dopuščene bodo nekatere smiselne izjeme.

SLOVENIJA - Ob obširnem zakonskem predlogu, ki ga je vlada sprejela včeraj, je odločila tudi, da bo potrebno razkuževati večstanovanjske stavbe. Najmanj dvakrat dnevno bo potrebno razkužiti kljuke in ograje, pa tudi stikala in kabine v dvigalih, stikala v skupnih prostorih, oprijemala in drugo opremo, ki se je dotika več ljudi. Ukrep bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu.

SLOVENIJA - Poleg tega, da je vlada sprejela obsežen zakonski predlog, je včeraj odločila tudi, da bodo invalidi, starejši in nosečnice, ki v epidemiji koronavirusa veljajo za ranljive skupine, lahko od jutri naprej v trgovine odšli le med 8. in 10. uro. Takrat bodo v trgovinah lahko le oni.

ROGATEC - Včeraj so prvi primer okužbe potrdili tudi v Rogatcu. Več preveri TUKAJ.

SLOVENIJA - Vlada je pozno sinoči po dveh dneh zasedanj sprejela obširen zakonski predlog, ki predvideva številne ukrepe za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa za državljane in gospodarstvo. Paket je finančno ovrednoten na tri milijarde evrov. Zakon naj bi pomagal ohraniti delovna mesta in podjetja ter izboljšal socialni položaj ljudi. Med drugim naj bi ponudil še pomoč samozaposlenim, kmetom in pomoč znanstveno raziskovalnim projektom za boj z epidemijo. Predvideva tudi nižje sejnine in funkcionarske plače za državno raven. Podrobneje ga bodo predstavili na popoldanski novinarski konferenci.

SLOVENIJA - Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo v nedeljo ob 10. uri v Predsedniški palači vročil priznanje Jabolko navdiha - vsem, ki v času spopadanja z epidemijo novega virusa požrtvovalno in nesebično skrbijo, da življenje teče karseda normalno. Vročitev bo potekala brez prejemnikov priznanja in vabljenih gostov.

ŠMARJE PRI JELŠAH – V občini, ki je žarišče okužbe s koronavirusom v našem delu države, so hvaležni za vsako donacijo, ki jo prejmejo v teh težkih časih. Samo med donacijami zadnjega dne naštevajo:
- podjetje MHN Team iz Dramelj je darovalo prenosni računalnik; predali so ga osnovnošolki Karin Šket, ki se bo odslej še lažje učila na daljavo;
- Nova kreditna banka Maribor je podarila rokavice in razkužilo;
- šmarska hiša lepote in tiska Tampex tisk & frizerski salon Pri Minki sta podarila 4.000 pregrinjal za enkratno uporabo, ki jih nujno potrebujejo v domu upokojencev, rokavice in razkužilo;
- Kmetijska zadruga Šmarje je domu upokojencev predalo obrazne zaščitne vezirje;
- trgovinsko podjetje AHAC je doniralo 500 zaščitnih mask;
- trgovska veriga Tuš je zaposlenim v domu upokojencev podarila predpasnike s sporočilom: »Hvala, ker skrbite za svoje občane. Upamo, da vam bodo ti predpasniki prišli prav.«
- Občina Ivančna Gorica in njihov štab civilne zaščite sta domu podarila 500 pralnih zaščitnih mask.
- prevzeli so še nekaj zaščitne opreme od podjetij, ki pa ne želijo biti imenovana.
»HVALA vsem! Vredno poklona in velike zahvale!« sporočajo iz občine.

Pomoč iz Stične. (Foto: Občina Šmarje)