junij 15, 2016

Nedeljski meh je tokrat gostil Alpski kvintet

Ni prav veliko ansamblov, ki bi na svoji glasbeni poti vztrajali kar polnih pet desetletij. Takih, ki bi ob tem nanizali toliko uspehov, pa sploh ne. Tudi zato smo bili na Štajerskem valu zelo veseli tokratnega obiska –  za naš mikrofon je namreč sedel Janez Per iz Alpskega kvinteta. Zelo prijetno se je bilo v klepetu z njim sprehoditi od začetkov ansambla pa vse do slavnostnega koncerta ob glasbenem Abrahamu. Kot lahko slišite v pripetem posnetku oddaje, pa si v zasedbi želijo iti po svoji začrtani glasbeni poti tudi v prihodnje.

Skozi pet desetletij dolgo glasbeno pot Alpskega kvinteta nas je popeljal vodja ansambla - Janez Per.

Svojo pot je Alpski kvintet začel leta 1966 v Kranju, kjer je prvič javno nastopil. Nedolgo zatem je dobil prvo ponudbo iz tujine, iz Alzacije v Franciji. Po uspešnem igranju tam je Alpski kvintet postal zelo priljubljen in prepoznaven tudi v Avstriji, Nemčiji, Švici in drugod po Evropi, kjer so imeli ogromno nastopov in si pridobili velik krog poslušalcev in prijateljev. Seveda pa so pogosto nastopali tudi v domači Sloveniji. Že leto kasneje so izdali svojo prvo malo ploščo – in osvojili srca mnogih ljubiteljev tovrstne glasbe.

Skozi vsa desetletja se je v Alpskem kvintetu zamenjalo veliko članov ansambla, k razvoju njihovega alpskega stila igranja in številnim uspešnicam pa sta že v prvih desetletjih zelo veliko pripomogla trobentar Ivan Prešeren in harmonikar Jože Burnik – tako so nastale viže Čas počitnic, Dobro jutro, Janezov bariton, Kranjsko dekle, Mladi lovec in še mnoge druge, s katerimi Alpski kvintet slovi še danes.

Alpski kvintet letos ob glasbenem Abrahamu obeležuje tudi 30-letnico nastanka slovitih Alpskih večerov, ki so na svojem odru gostili več kot 1000 najboljših narodnozabavnih ansamblov iz Slovenije in iz tujine. Ob res številnih igranjih v tujini (naš sogovornik Janez je povedal, da je vsaj polovica nastopov Alpskega kvinteta izven Slovenije), Alpski kvintet tudi tako skrbi za promocijo Slovenije in še posebej Bleda. Uspeh in priljubljenost zasedbe ob vseh priznanjih in nagradah potrjuje tudi nešteto posnemovalcev; izven naših meja so nastali  številni fan klubi Alpskega kvinteta. Posebej so v ansamblu ponosni tudi na nagrado Oberkrainer award, ki je najvišje evropsko glasbeno priznanje v narodnozabavni glasbi, leta 2007 pa ga je za najboljši ansambel v Evropi prejel ravno Alpski kvintet.

V jubilejno, 50. leto glasbenega delovanja je Alpski kvintet stopil z novo zgoščenko Alpskih 50 let, od koder je večina melodij, ki smo jih zavrteli v tokratnem Nedeljskem mehu. Povabili pa smo povabili še na njihov veliki jubileni koncert na Studencu pri Domžalah, ki so ga v ansamblu pripravili v družbi Slovenskega okteta (ob njihovi 65-letnici). Alpskemu kvintetu čestitamo tudi sodelavci Štajerskega vala in ansamblu ter vsem njegovim članom želimo, da bi s svojimi vižami še dolgo bogatili tako slovenski kot evropski glasbeni prostor.  

Posnetek:

Galerija slik