marec 16, 2017

Harmonika in cimbale v Nedeljskem mehu

Cimbale so glasbilo, ki ga slišimo zelo redko, v družbi harmonike pa še redkeje. Vendar pa tako eno kot drugo v svojem glasbenem sestavu združuje Ansambel Stanka Fajsa iz Rogaške Slatine, ki smo ga gostili v prvi marčevski oddaji Nedeljski meh. Stanko Fajs je sedel za naš radijski mikrofon in predstavil njihove glasbene novosti.

V studiu nas je obiskal Stanko Fajs.

Začetki Ansambla Stanka Fajsa segajo v leto 1988. Stanko Fajs rad pove, da je ljubiteljski glasbenik, ki pa je vendar ustvaril že kar nekaj svojih melodij. Pred nekaj leti se je v ansamblu zgodila sprememba, ki je glasbeni skupini začrtala novo pot in ji prinesla širšo prepoznavnost. To je bilo sodelovanje z danes žal že pokojnim cimbalistom Adamom Bicskeyjem. V njegovi družbi je Ansambel Stanka Fajsa posnel 14 melodij in jih zbral na zgoščenki Harmonika in cimbale. Stanko se z nasmehom na licih spominja, da je kombinacija njihovega  tria s pevskim duetom in z dodanimi cimbalami tako pri poslušalcih kot pri glasbenih strokovnjakih naletela na zelo pozitiven odziv. Tudi zato so se po smrti Adama Bicskeyja odločili, da ta zven ohranijo, in sicer v sodelovanju s prav tako odličnim cimbalistom Danijem Kolaričem. Ob njiju so sicer člani ansambla še Jožica Fajs ter Rok in Ivan Murn.

Trenutno je Ansambel Stanka Fajsa edini ansambel, v katerem v slovenski narodnozabavni glasbi slišimo zvok cimbal. Verjetno so tudi zaradi tega vedno bolj prepoznavni in vedno bolj iskani. »Zelo veliko nastopamo, za našo zvrst glasbe pa se še posebno zanimajo v tujini, predvsem v Avstriji in Nemčiji, veliko nastopamo tudi pri nas, vse od Gorenjske do Prekmurja,« je povedal Stanko in dodal, da imajo še največ težav pri transportu in uglaševanju cimbal, ampak da je z dobro voljo mogoče premagati tudi take težavice. Cimbale tahtajo namreč dobrih 90 kilogramov in imajo kar 130 strun, zaradi česar zahtevajo prav posebno skrb in tudi znanje.

Da so ljudje ob prvem srečanju s cimbalami malce presenečeni nad glasbilom in mehkobo njihovega zvoka, verjetno ni treba posebej poudarjati .... in tega, da se je v letih, ko glasbeno sodelujejo, zgodilo prav veliko zanimivih dogodkov, tudi ne. Je pa Stanko Fajs kot enega od zelo lepih spominov izpostavil snemanje videospota za njihovo vižo Ob Ljubljanici. Video zgodbo so namreč posneli na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer so cimbale po dobrih dveh stoletjih spet privabile na ples nekaj parov. Povodnega moža ni bilo na spregled, je pa povsem mogoče, da je cimbalam in Ansamblu Stanka Fajsa prisluhnila kakšna zala Uršika. Vabljeni k poslušanju celotne oddaje v pripetem audio posnetku.

Galerija slik