oktober 27, 2016

Darko Atelšek in pol stoletja njegove glasbe

V studiu Štajerskega vala sta nas obiskala legendarni zgornjesavinjski glasbenik Darko Atelšek in njegov sin Marko Atelšek. Ravno te dni pri Atelškovih namreč praznujejo – po eni strani osebni jubilej, po drugi strani pa tudi glasbenega. Letos namreč mineva 50 let Darkove aktivne glasbene poti, ob čemer legendarni glasbenik v družbi svojega sina Marka in ostalih glasbenih prijateljev pripravlja veliki jubilejni koncert »Savinja poje pesmi moje«. 

Darko je v svoji bogati glasbeni karieri sodeloval s številnimi glasbeniki v različnih zasedbah – Veseli Drenovci, Ansambel Darka Atelška, Suška banda … Posnel je osem studijskih albumov s pretežno svojimi avtorskimi skladbami. Poleg tega je bil pevovodja, organist, učitelj diatonične harmonike, igral je na preko 800 porokah in še bi lahko naštevali. O svoji glasbeni poti  Darko s kančkom muzanja pove, da je bil za njen začetek nekoliko kriv njegov brat Nande, s katerim sta v vseh teh letih skupaj zapela in zaigrala nešteto viž. Sploh pa je bila kriva velika ljubezen do glasbe in želja, da bi ustvaril nekaj melodij, ki bi opevale njegov rodni kraj in bi ostale v slovenski glasbeni zakladnici. Seveda so bili časi, v katerih sta z bratom začenjala svojo glasbeno pot, nekaj popolnoma drugega od današnjih. A je vendar uspelo in pesmi Darka Atelška so še kako žive.  

Samostojni umetnik, harmonikar, vodja ansambla, učitelj harmonike, vodja  harmonikarskega orkestra, pevskega zbora in Suške bande (pihalni orkester s Suhe), organist v lokalni cerkvi in še marsikaj ... vse to je Darko Atelšek. V svoji 50-letni glasbeni karieri je ustvaril veliko napevov in besedil, zelo rad pa pove, da ga je vseskozi spremljala, navdihovala in navduševala reka Savinja s kraji ob njej. Tako tudi ni čudno, da je ravno njej in domačim krajem posvetil največ svojih melodij.  

Ob glasbenem jubileju bo Darko Atelšek skupaj s svojimi glasbenimi sopotniki in odmevnimi glasbenimi gosti nastopil na velikem koncertu, za katerega je vso organizacijo prevzel njegov sin Marko, ki gre sicer tudi po očetovi glasbeni poti. Na koncertnem odru se bodo Darku pridružili Veseli Drenovci, Ansambel Darka Atelška, Oktet Žetev, Ognjeni muzikanti, Irena Vrčkovnik, Ansambel Golte, Rečiški pobi, Duo Opala, Harmonikarji, Suška banda.  Posebnost dogodka pa bo vsekakor v tem, da bodo vsi nastopajoči zapeli in zaigrali Darkove avtorske  skladbe, seveda v različnih priredbah in izvedbah. Ob koncertu bo izšla tudi jubilejna zgoščenka, na katero je uvrščenih kar 27 Darkovih najlepših melodij. Koncert bo 4. novembra 2016 ob 19-ih v Športni dvorani Mozirje in še vedno imate dovolj časa, da si priskrbite vstopnice zanj. Vabljeni pa tudi k poslušanju oddaje Nedeljski meh v pripetem audio posnetku.

Galerija slik