marec 10, 2017

O ljubezni do glasbe s Tanjo in Damjanom Pasarič

Marčevski niz oddaj Nedeljski meh smo začeli z obiskom Tanje in Damjana Pasarič; žene in moža, ki rada zapojeta skupaj. Ne le doma, ampak tudi na odru, čeprav Damjan ob tem z nasmehom pove, da petje raje prepušča kar ženi. Njegova strast pa je bolj ustvarjanje novih viž - tako za Euro kvintet kot tudi za številne druge ansamble.

Tanja in Damjan ob glasbi odštevata zadnje tedne do takrat, ko bosta lahko skupaj zapela tudi ob domači zibelki.

Euro kvintet ima pravzaprav kot glasbena skupina že kar dolgo zgodovino, ansambel s tem imenom je namreč nastal že leta 2005, ki smo si ga Slovenci zapomnili po vstopu v Evropsko unijo. Zaradi tega podatka niti ni čudno, da je kvintet dobil takšno ime. Je pa res, da so ga takrat sestavljali povsem drugi člani. Vodja je bil Jože Pšeničnik (danes Ans. Poet), kmalu pa se je kvintetu pridružil tudi Damjan Pasarič. Po nekaj velikih preobratih, kadrovskih spremembah in uspešnih nastopih je ansambel za nekaj časa prenehal delovati, nato pa sta ga je pred približno dvema letoma spet obudila klarinetist Gregor Verbovšek in harmonikar Damjan Pasarič. Danes so v zasedbi še Mitja Pfeifer, Miha Salobir in Rok Stiplovšek. V tem sestavu so fantje posneli že šest lastnih skladb, napovedujejo pa pestro leto, za katerega imajo v rokavu še nekaj glasbenih adutov.  In tudi svojo prvo zgoščenko imajo že v mislih!

Precej mlajši je PartyBand, v katerem skupaj zapojeta Tanja in Damjan in to v družbi Davida Sredenška. Bo že držalo, da je z glasbo vedno veselo in da je z njo vsaka pot lažja. Prav o tem bi zagotovo znala veliko povedati Tanja, ki počasi odšteva še zadnje tedne do velikega dne, ko bosta z Damjanom lahko zapela skupaj tudi ob domači zibelki.  Glede na to, da Damjana poznamo kot avtorja premnogih narodnozabavnih viž (tako glasbe kot predvsem besedil), pa verjetno lahko ob njuni novi življenjski vlogi pričakujemo kakšno melodijo ravno na temo prve družinske sreče.

O Euro kvintetu, o PartyBandu, pa tudi o navdihu in ustvarjanju novih viž smo govorili v oddaji Nedeljski meh. In poslušalcem predstavili šopek melodij v izvedbi Euro kvinteta. Že na prvi vtis prinašajo vsaka svojo življenjsko zgodbo, na vprašanje o avtobiografskosti pa se Damjan nasmehne rekoč, da je v vsaki vsaj košček resnice ali njegovih oziroma njunih občutenj. Glede na viže jima ni nikoli dolgčas ... Vabljeni k ponovnemu poslušanju pripetega posnetka oddaje!

Galerija slik