februar 7, 2017

V Nedeljskem mehu v februar z zvoki citer

V prvi februarski oddaji Nedeljski meh smo gostili citrarko Jasmino Levičar. V glas citer se je zaljubila že kot majhno dekletce, danes pa ljubezen do tega starega glasbila prenaša med svoje mlade in tudi nekoliko starejše učence in učenke. Da ji je posebej ljuba slovenska ljudska pesem, nam je zaupala ... in tudi to, da si nekoč želi zaigrati in zapeti tudi v kakšni svoji avtorski melodiji.

O mehkobi in domačnosti citer smo razpredali misli s citrarko Jasmino Levičar.

Citre niso ravno najbolj tipično glasbilo, ki bi ga zelo pogosto slišali v narodnozabavni glasbi, pa vendar znajo melodijam dodati mehkobo, zasanjanost in svojstven nežen zven. Tudi zato je naša tokratna gostja že sodelovala s kar nekaj narodnozabavnimi glasbeniki; zven citer izpod njenih prstov slišimo tudi v družbi harmonikarjev Lojzeta Ogorevca in Braneta Klavžarja. Jasmina skupaj s prijateljico Matejo Bobek pogosto zaigra in zapoje tudi na raznih svečanih dogodkih, kot so poroke in obletnice, kar nekaj časa je sodelovala z vokalno skupino Domima, nekje v prihodnosti pa si želi posneti še kakšen svoj glasbeni album.

Jasmina Levičar je ena od oseb, ki je svoj hobi spremenila v svoje življenjsko poslanstvo, G/glas citer je namreč že nekaj let tudi njena poslovna pot. O sebi rada pove, da svoje znanje igranja na citre podaja učencem na zanimiv, navdihujoč in sodoben način, pri katerem je poudarek na izražanju samega sebe. Citre so edinstvene že zaradi svoje oblike, samostojnega muziciranja, enostavnega prenašanja, predvsem pa zvenijo harmonično in domače. Jasmina pravi, da je program učenja potrebno prilagoditi posameznikom glede na njegove želje in pričakovanja; je pa trdno prepričana, da starostnih in sposobnostnih omejitev pri učenju citer ni, štejejo le navdušenje, volja in vztrajnost. Ker vsega tega Jasmini Levičar zagotovo ne manjka, bomo zven njenih citer zagotovo slišali še velikokrat. Med drugim tudi spomladi, ko se bodo na Prevorju, kjer živi s svojo družinico, kot že nekaj let zapored spet zbrali in pokazali naboljši citrarji in citrarke iz naših krajev. Podrobnostim prisluhnite v pripetem posnetku pogovora.

Galerija slik