januar 15, 2017

Prvi ponovoletni Nedeljski meh z Mitjo Mastnakom in Davorjem Pušnikom

Nov niz oddaj Nedeljski meh na Štajerskem valu smo začeli v družbi ravnatelja glasbene šole Avsenik Mitjo Mastnakom in našim radijskim kolegom Davorjem Pušnikom, ki je tudi že dolga leta glasbenik. Rdeča nit našega tokratnega srečanja pa je bila Avsenikova glasba.

Prve Avsenikove skladbe so ponarodele že v osemdesetih letih prejšnjega tisočletja. Izviren, dinamičen in značilen stil Slavkovega igranja, v katerega sodi tudi znamenito »tresenje« harmonike, posnemajo številni ansambli po vsem svetu. Avseniki so nastopili več kot 10.000-krat, domačo gorenjsko glasbo pa ponesli v najprestižnejše in največje koncertne dvorane; od hipodromov pa vse do berlinske filharmonije. Od leta 1953, ko je Slavko Avsenik sestavil svojo prvo avtorsko vižo V planinski koči,  pa do leta 1991 je Ansambel bratov Avsenik izdal svoje skladbe na več kot 120-ih nosilcih zvoka, od tega je bilo 33 zlatih plošč. Prodanih je več kot 31 milijonov izvodov plošč in kaset, ansambel pa se lahko pohvali z več kot 10.000 posnemovalci in z dobrimi 150 klubi ljubiteljev Avsenikove glasbe. In verjetno je ni zabave, veselice, kjer ne bi muzikanti zaigrali in zapeli vsaj katerega napeva, ki se je v prvotni izvedbi slišal prav iz Slavkove harmonike ... Ansambel je desetletja navduševal domače občinstvo, dolga leta pa igral tudi v tujini, v Nemčiji, Švici, Avstriji in onstran luže.  Ob 60-letnici obstoja je bila Avsenikova glasba kot poseben fenomen vpisana med slovensko nesnovno oziroma duhovno kulturno dediščino.

Avsenikova glasba danes, dobro leto in pol po Slavkovem slovesu še kako živi med ljudmi. Lani poleti je izšla knjiga Zlati zvoki, katalog Avsenikove glasbe, novembra lani je svoja vrata odprl Avsenikov prenovljen muzej. Slavkove in Vilkove viže poleg mnogih posnemovalcev pridno preigrava Slavkov vnuk Sašo s svojim ansamblom; še kako živahno pa je tudi v Glasbeni šoli Avsenik. Vsega po malem smo se dotaknili v pogovoru in zavrteli tudi nekaj najlepših melodij iz slovenske glasbene zakladnice. Ponovitvi pogovora prisluhnite s klikom na pripet posnetek.