april 17, 2017

V Nedeljskem mehu tokrat z Modrijani

Praznično velikonočno nedeljo smo v Nedeljskem mehu preživeli v družbi enega najuspešnejših ansamblov. Modrijani so pred nekaj dnevi izdali nov glasbeni album Rock me, ki nam ga je z besedo in glasbo v našem studiu v imenu vseh štirih članov predstavil Blaž Švab.

Velikonočni Nedeljski meh je bil posvečen Modrijanom. Za mikrofon Štajerskega vala je sedel Blaž Švab.

Modrijanov nam zagotovo ni treba posebej predstavljati. V zadnih 17-ih letih so namreč iz fantov, ki so imeli sicer že od mladih let radi slovensko glasbo, postali prekaljeni glasbeniki, ki zadnja leta nizajo uspešnico za uspešnico. Ena zadnjih, ki je že na lanski Noči Modrijanov požela zelo veliko navdušenja, je vsekakor priredba skladbe Rock me, po kateri so fantje tudi naslovili njihovo najnovejšo zgoščenko. In kaj vse so zbrali na njej?  Blaž nam je povedal, da vsebuje 14 skladb, ki pa so tako različne ravno zato, ker predstavljajo Modrijane same ... in ker so zelo različni tudi oni sami:  »Ta zgoščenka ima res vse; mešano na žaru, bi lahko rekel. Veliko tradicije, veliko modernosti ... in hkrati nekaj eksperimentov.  Ker Modrijani ves čas malo eksperimentiramo; z jeziki, z zvrstmi in se pri tem dobro počutimo ... velikokrat zgrešimo in pihnemo mimo, tu pa tam pa kdaj uspe ... je pa vse iskreno, je pa vse naše, ne glede na to, da tudi kaj ni tako uspešno ...«    

Seveda sva se z Blažem v pogovoru morala dotakniti tudi njihovih spektakularnih Noči Modrijanov. Megalomanski projekt, ki Modrijanom vzame veliko, veliko časa in zahteva ogromno dela ... a vendar prinese neskončno veliko zadovoljstva in sreče. »Modrijani večkrat poudarjamo, da hvalabogu in da smo blagoslovljeni, ker lahko take projekte delamo v Sloveniji ...« In to je tisti plus, ki po Blaževih besedah pretehta vse minuse in skrbi, ki jih fantje sicer doživljajo ob organizaciji. Naslednji koncert Noč Modrijanov bo prihodnje leto, priprave, sestanki in ideje pa so še kako v teku tudi že zdaj. Vsaka Noč je presežek prejšnje, se pa fantje od norčave zabave vse bolj pomikajo proti vsebini ... želijo si, da bi ljudem sporočilo njihovega velikega koncerta ostalo v podzavesti še »nekaj časa« po tem, ko odrske luči že ugasnejo. In jim vsekakor uspeva ... vse to in tudi, da z glasbo živijo svoje sanje.

Modrijanom želimo ustvarjalnosti, dobre volje, dobre glasbe še veliko in še dolgo; vse, ki ste zamudili prijeten pogovor z Blažem, pa vabimo, da mu prisluhnete v pripetem audio posnetku.

Galerija slik