oktober 6, 2016

Nedeljski meh obiskal Podokničar

Oktobrske oddaje Nedeljski meh je začel Franc Pestotnik – Podokničar, zaradi katerega je običaj podokničarstva in vasovanja pri nas zagotovo še precej bolje poznan, kot bi bil sicer. Podokničar namreč v okviru Podoknice Nedeljskega dnevnika že kar tri desetletja obuja ta običaj po različnih krajih po Sloveniji. Na leto se zvrsti po osem podoknic, letošnja zadnja pa je potekala v Slovenskih Konjicah.

Franca Pestotnika – Podokničarja dobro poznamo kot Kamničana, ki je po širni Sloveniji znan kot voditelj in humorist na številnih prireditvah ter v radijskih in televizijskih oddajah, v katerih ima glavno besedo narodnozabavna glasba. Tuje mu niso niti odrske deske, saj je med drugim igral v Šentjakobskem gledališču in v gledališču na prostem v Studencu pri Domžalah, najbolje pa ga zagotovo poznamo po planšarski preobleki in »podokničarskem poklicu«.  

S podokničarstvom Franc pravi, da se je pravzaprav začel ukvarjati bolj kot ne po naključju, danes pa je njegov lik edinstven, ne le v Sloveniji, ampak tudi širše po svetu. Seveda se je v treh desetletjih vasovanja po različnih krajih nabralo zelo veliko lepih spominov in anekdot, ki si jih želi Franc Pestotnik nekoč zbrati v knjigi ali videoposnetku. Je pa plezanje po lestvi do dekletovega okna pravzaprav samo del širše etnografsko-kulinarične prireditve, na kateri krajani v vsakem kraju z veseljem pokažejo, katere obrti so bile najznačilnejše zanje nekoč in katere danes, društva kmetic pripravijo najrazličnejše, včasih že skoraj pozabljene lokalne dobrote, vedno pa Podokničarja spremljata tudi glasba in dobra volja. Tudi zaradi tega Franc Pestotnik rad pove, da ima Slovenija zelo delovne in iznajdljive ljudi, njeno bogastvo pa je ravno v raznolikosti in ljudski dobri volji.

Je pa Franc Pestotnik v studiu Štajerskega vala podelil z nami zelo pomenljivo misel, ki bi se je morali zagotovo vsi večkrat spomniti: »Jz pravim tko: z optimizmom je treba reševat probleme ... saj težave imamo vsi, ampak če se ji z nasmehom lotiš, je veliko lažje. Če pa že grdo prideš do problemov, pa se kislo držiš, se to vse zgrudi v tebi in je konc ... in ne bo nikol rešil ne sebe ne življenja. Eni so taki kot kisle kumarce: zjutraj zleze v svoj kozarc, jesih čez, pa cel dan se grdo drži. Eni so pa tak – recimo midva sva že del te zgodbe – sva pa sončka, se zjutri nasmejeva, s perutničkam mal potrkava in rečeva, tukaj sva – svet je najin!« Iskrivemu pogovoru z našim tokratnim gostom Francem Pestotnikom – Podokničarjem prisluhnite v dodanem audio posnetku.

Posnetek: