september 19, 2016

Za nekaj hipov smo se ustavili s Sekstakordi

Drugi seprembrski Nedeljski meh smo na valovih Štajerskega vala rezervirali za naše stare glasbene prijatelje, skupino Sekstakord. Harmonikar Matevž Pušnik je sedel ob naš radijski mikrofon in nas v imenu vseh članov zasedbe povabil na njihov veliki koncert ob izidu prvega glasbenega albuma, Ustavi se za hip.

In smo se ustavili ... ter s Sekstakordi preživeli prijetno glasbeno urico, ki jo zdaj delimo z vami tudi v arhivu oddaj (posnetek je priložen spodaj). Sekstakord je sedemčlanska zasedba, ki do glasbe goji spoštljiv odnos. Fantje o sebi pravijo, da le-ta izvira iz njihovih družin, kjer je bila lepa slovenska pesem vedno cenjena; da pa se trudijo, da bi to glasbo oplemenitili z znanjem, ki so si ga nabrali po različnih glasbenih ustanovah doma in v tujini. Gotovo se boste strinjali, da jim to uspeva odlično. Skupaj pojejo in igrajo pet let, v tem času pa so opozorili nase na vseh odmevnejših festivalih slovenske narodnozabavne glasbe. Pa ne le opozorili, s številnih festivalov so se vrnili z najvišjimi festivalskimi nagradami in v zakladnico slovenske domače glasbe prispevali že vrsto zelo kakovostnih melodij.

Njihove avtorske skladbe nastajajo že kar nekaj let, prvič pa so jih predstavili na festivalu v Števerjanu leta 2014 in s skladbo V sanjah si moja osvojili nagrado za najboljši kvintet. Prav tako so prejeli nagrado za najboljši kvintet na omenjenem festivalu leta 2015, in sicer s skladbo Objemi me. Letos spomladi so  prepričali žirijo festivala Slovenska polka in valček 2016 in za skladbo V srcu si dobili nagrado za najboljšo skladbo festivala v celoti. Konec letošnjega avgusta so se še enkrat več izkazali v Števerjanu in s skladbo Ne pozabi me dosegli srebrno odličje.  Vse festivalske skladbe so nastale s sodelovanjem Petra Tovornika, ki je napisal glasbo, in tekstopisca Damjana Pasariča ... in gotovo bodo fantje na to kombinacijo stavili še velikokrat.

Vse omenjene skladbe (in še nekaj drugih) smo zavrteli tudi ob sproščenem nedeljskem klepetu z Matevžem, ki nas je povabil na istoimenski promocijski koncert ob izidu prve zgoščenke Ustavi se za hip. Težko pričakovani večer je zdaj že za njimi; njihovemu povabilu pa se je odzvalo zares  veliko, veliko ljubiteljev narodnozabavne glasbe. Zgoščenko Ustavi se za hip lahko naročite tudi ob obisku njihove spletne strani, klik na audio povezavo spodaj pa bo dovolj, da ponovno poslušate oddajo Nedeljski meh. Čestitke ob izdaji zgoščenke in odlično izpeljanem koncertu Sekstakordom, vam pa prijetno poslušanje!

Posnetek:

Galerija slik