junij 1, 2016

Zadnji majski Nedeljski meh posvečen Topliški pomladi

Urico za narodnozabavno glasbo smo v zadnjem majskem nedeljskem popoldnevu posvetili dolenjskemu ansamblu Topliška pomlad. Ob mikrofon Štajerskega vala je tokrat sedel kitarist in vodja ansambla Uroš Mavsar. Kot lahko slišite v pripetem posnetku oddaje, smo o mladem ansamblu iz Dolenjskih Toplic izvedeli marsikaj zanimivega, predvsem pa smo vam predstavili vrsto njihovih melodij.

Iz Topliške pomladi je z nami poklepetal vodja ansambla Uroš Mavsar.

Zasedba Topliška pomlad je klasičen instrumentalni trio z diatonično harmoniko in pevskim duetom. Kot velja za prave Dolenjce, je njihova glasba mehka in spevna. Poleg ustanovitelja in vodje ansambla Uroša so člani še Valentina Fink in Marko Grahovar ter Rok Avsenik in Anže Fink. Glede na njihovo mladost bi človek z lahkoto rekel, da gre za mlad ansambel. To tudi drži, ampak nikakor ne, če pogledamo njihove izkušnje. Za sabo imajo namreč že celo vrsto nastopov, in sicer tako na zasebnih dogodkih kot tudi na javnih prireditvah in veselicah. Na svojih policah imajo spravljenih precej festivalskih nagrad; nastopili so na že skoraj vseh največjih slovenskih narodnozabavnih festivalih. Mladi po letih, vendar pa že s precej kilometrine na glasbenih poteh, bi lahko rekli zanje.

Kot je poudaril naš sogovonik, v Topliški pomladi stremijo k dobri, kakovostni slovenski glasbi, zato tudi z veseljem sodelujejo s številnimi priznanimi avtorji narodnozabavne glasbe. Glasba, ki jo pojejo in igrajo, je pretežno delo Petra Finka (ki je kot pevkin oče hkrati tudi njihov mentor); največ besedil za njihove skladbe je napisal Matej Kocjančič, nekaj jih je prispevala tudi Fanika Požek.

Pred tremi leti so v ansamblu izdali zgoščenko »Vandrovček«, zdaj pa počasi že razmišljajo o novem glasbenem albumu. Prav tako bodo novembra spet pripravili samostojni koncert, seveda pa si v prihodnjih mesecih želijo posneti tudi še kakšen nov videospot. Z veseljem jih bomo na njihovi glasbeni poti spremljali tudi prek valov Štajerskega vala. Vabljeni k poslušanju posnetka oddaje z ansamblom Topliška pomlad.

Posnetki:

Galerija slik