oktober 16, 2017

Janja Sluga: Vsak od nas naj naredi, kar lahko.

V nedeljskem radijskem srečanju je bila tokrat naša gostja Janja Sluga, poslanka DZ RS, ki je bila izvoljena v drugi celjski volilni enoti, potem ko se je kot novinka odločila vstopiti na politični parket. Na vprašanje, zakaj, odgovarja, da je preprosto začutila, da je v Sloveniji stanje takšno, da je čas, da se aktivira čim več »navadnih« državljanov, kot pravi, neokuženih s politiko.

Poslanka Janja Sluga in gostiteljica Greta Kokot Rajković

Poslanka SMC Janja Sluga je rojena Trboveljčanka, ki z družino živi med Laškim in Rimskimi Toplicami. Je mama dveh najstnikov, ki sta oba aktivna športnika, prav tako soprog Matjaž, ki je aktualni evropski prvak v jadralnem padalstvu. Tudi Janja je prava »adrenalinka«, včasih je bila aktivna v avtomobilističnih športih in čeprav ji še vedno dišijo bencinski hlapi, je danes več ob progi kot na njej.

Gledališče zamenjala za parlament
Janja Sluga, ki je bila pred poslanskim mandatom vodja uprave v celjskem gledališču, je prepričana, da če res hočemo, lahko naredimo premik v pravo smer na vseh področjih, samo ne s figo v žepu:  "Stvari in dogodki v življenju so v bistvu odvisni od nas samih, nima smisla prelagati odgovornosti na druge. Zdi se mi pomembno, da vsak od nas naredi, kar pač lahko, da doda košček v mozaik za boljši jutri. In rezultat mora priti." Sama se zaveda, da poslanska funkcija prinaša številne odgovornosti, najpomembnejše pa se ji zdi delo na terenu, med ljudmi. Večino terenskega dela opravi izven svojih uradnih ur v obeh poslanskih pisarnah, v Celju in Laškem, pravi: "Če lahko kaj premaknem naprej, bom z veseljem to storila, ne gledam na uro. Prisluhnem in posredujem, če le lahko, res pa je, da včasih postopki trajajo dosti dlje, kot bi si želeli in je vtis, da se nič ne zgodi ... Tudi sama bi si želela, da bi se stvari lahko hitreje premaknile, a državno kolesje deluje počasi." 

V radijskem srečanju, ki ga je gostila  Greta Kokot Rajković, sta s poslanko Janjo Sluga spregovorili o njenih začetkih v politiki, o družini, komunikaciji ter medsebojnem razumevanju in podpiranju, ne le v krogu družine, ampak tudi sicer v družbi nasploh. Prisluhnite posnetku na spodnji povezavi.