oktober 9, 2017

Peter Vilfan, košarkarska legenda v poslanski klopi

V tokratnem radijskem srečanju je naš gost Peter Vilfan, eden največjih talentov jugoslovanske in slovenske košarke. Vilfan je rekorder v zadetih koših, pa tudi incidentih na parketu, danes pa blesti v vlogi televizijskega komentatorja košarkarskih tekem, komentiral je tudi tekme EP iz Istanbula. 

Peter Vilfan, eden največjih talentov jugoslovanske in slovenske košarke, in gostiteljica Tanja Jurjec

Nekdanji košarkarski as je s košarko še vedno povezan tudi preko svoje košarkarske šole, ki jo že četrt stoletja uspešno vodi v Strunjanu. Sicer pa se je pred leti odločil za aktivno sodelovanje v politiki in je že drugi mandat poslanec državnega zbora RS. Peter je Tanji Jurjec razkril tudi veliko zelo osebnih drobcev iz svojega življenja in dela, med drugim je spregovoril o svoji ženi Valeriji, ki ga že 40 let spremlja na vseh poteh. Imata hčerko Anjo, ki je bila tudi izvrstna košarkarica, ter dva vnuka, enajstletnega Luko in devetletnega Jakoba.

 

Na njegovo pot usodno vplivala mama    
Peter Vilfan se je s košarko srečal dokaj pozno, šele v petem razredu, a je takoj začutil, da bo nekoč od nje živel in da bo z njo nekaj dosegel, pri čemer ga je močno spodbujala mama, s katero sta od šestega leta dalje živela sama. Njegov talent je hitro eksplodiral. Istočasno je bil še pri pionirjih, igral pa že vse tekme za kadete in mladince ter bil že na članskih treningih. Iz Maribora je odšel k splitski Jugoplastiki in ne k Olimpiji, kot so v njegovem imenu načrtovali drugi, je pa pozneje tja trikrat prišel in od tam tudi odšel.

Odličja in še vedno aktualni rekordi
Igral je tudi v Partizanu in v sezoni 1986/87 dosegel 1008 košev, kar je še vedno nepresežen rekord. V obdobju 1977 in 1983 je  v jugoslovanski reprezentanci zbral 121 nastopov. Bil je svetovni prvak (1978), evropski podprvak (1981) in dvakrat bronast - na SP v Kolumbiji (1982) in EP v Italiji (1979). Manjka mu le olimpijska kolajna, saj so ga tik pred olimpijskimi igrami vpoklicali v vojsko. Je pa zelo ponosen na to, da je bil prvi kapetan slovenske košarkarske reprezentance. Športno pot je sklenili leta 1993, še vedno pa mu z veseljem prisluhnemo v vlogi športnega komentatorja. Kar 18 let je kot komentator košarkarskih tekem sodeloval z RTV Slovenija, nato pa presedlal na Sportklub.  Peter Vilfan kot športna legenda, politik, komentator, mož, oče in dedi, ki obožuje svoja vnuka ... O vsem je spregovoril s Tanjo Jurjec v radijskem srečanju, klikni na posnetek spodaj in prisluhni ...                                                                          

Galerija slik